Boszorkányüldözések a múltban

Boszorkányüldözések  a múltban

Régen az emberek felnéztek a boszorkányokra, gyakran fordultak hozzájuk segítségért. Általában minden településen élt egy boszorkány, aki értett a gyógynövényekhez, a jövőbelátáshoz stb. S az előbbiek alapján kiválóan tudtak gyógyítani különféle gyógyfüvekkel. Ismereteiket leggyakrabban családtagjaiktól, őseiktől tanulták meg. Természetesen a mérgező növényeket is ismerniük kellett.

A boszorkányellenes hadjárat a XIV. század vége felé vette kezdetét, egészen pontosan 1484 – ben. A kereszténység egyre elterjedtebb lett; a “pogányok” a háttérbe húzódva tevékenykedtek. III. Ince pápa ebben az évben adott ki bullát a boszorkányság ellen.

 

Két évvel később két szerzetes kiadott egy három részből álló művet Malleus Maleficarum (Boszorkányok pörölye)
címmel, mely még jobban felizzította a tüzet és onnantól nem volt visszaút. Kemény vádakat írtak a boszorkányokról, felismerésükről, tevékenykedésekről,jogi ügyekről velük kapcsolatban. – Csekély igazságot tartalmazott a mű; hozzá kell tenni!

Háromszáz éven keresztül tartott a kegyetlen üldözés, mely durva becslések szerint kilencmillió ember életébe került! Férfiak, nők és gyerekek estek áldozatul; nem volt kivétel.

 

 

Nézzük, kiket gyanúsítottak meg boszorkánsyággal (bár egyszerűbb lenne leírni, kiket nem):
Aki ritkán járt templomba, biztos az Ördöggel szövetkezett. Ám ha sokszor járt misére, akkor is úgy vélték, mivel bizonyára túl sok bűne van.
Nem volt tanácsos senkinek sem magában beszélnie, mert megvádolták, hogy boszorkány, aki a Sátánnal beszélget.
Aki hajnalban a kertben vagy mezőn – réten sétált, gyanús volt, biztos füveket gyűjtött a varázslataihoz. Szintén gyanúba sodorhatta az embereket a ház körül ólálkodó fekete macska.
  Ha valaki kancsal volt, szokatlan helyen anyajegyek voltak a testén, ha sántított, bicegett, túl szép vagy feltűnően csúnya volt, megvádolták, hogy boszorkány.
Ebben a tudatlan korban gyakorlatilag szinte bárkit megbélyegezhettek boszorkányság vádjával. Azokat a nőket, akik egyedül éltek és azokat is, akiknek feltűnően sok szeretőjük akadt.
De hogy tovább menjünk, még azokat a szerencsétlenek is megvádolták a szomszédaik, akiknek a tehenük több tejet adott vagy gazdagabb lett a termésük.
A haragosoknak éppen kapóra jött ez a korszak.
Rengeteg ártatlan áldozat vesztette életét, akiknek gyakorlatilag nem volt választásuk. Ha nem vallottak önként, kínzással próbálták kikényszeríteni belőlük a beismerő vallomást, ami a végén szintén halállal zárult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük