Gerald B. Gardner élete – A boszorkány hitvilág megmentője

Gerald B. Gardner élete – A boszorkány hitvilág megmentője

Dr. Gerald Brousseau Gardne 1884. június 16-án született Great Crosbiban (Lancashire). Apja gazdag fakereskedő volt.

Gerald 36 évet töltött Ceylonban (Sri Lanka), ahol eleinte kaucsukültetvényesként-, majd vámhivatalnokként dolgozott. 1936-ban visszatért Angliába, s a British Folklore Society-nek tagja lett; nagy érdeklődést mutatott ugyanis különféle angliai népszokások iránt. Ennél is nagyobb figyelmet fordított életében az okkultizmusra, a mágiára, spiritizmusra és a naturizmusra.

Gerald Gardner és fegyvergyűjteménye a boszorkányok házában, Bricket Wood
Kép forrása: https://www.dorsetlife.co.uk/2017/01/the-wicca-man/

 

1939-ben megismerkedett egy Dorothy Clutterbuck nevű idős hölggyel, akit írásaiban csak Dorothy vagy Daffo-ként emlegetett. A hölgyről kiderült, hogy az egyik utolsó angliai *koven papnője, ezzel felkeltve Gardner érdeklődését, mely hatást gyakorolt további életére is. Így került közvetlen kapcsolatba a boszorkánysággal, miután beavatást nyert Dorothy New Forest-i boszorkánytársaságába, s elérte a beavatást a második világháború kitörése előtt. Megismerte az *Árnyak könyvét, amit lemásolt magának. – Gardner állítása szerint a New Forest-i koven ősi termékenységkultusszal és fehér mágiával foglalkozott.- Egész addigi életét a boszorkányság kutatására fordította. Akkor már ez a hitvilág jelentősen hanyatlófélben volt. A megmaradt, szétszóródott boszorkányok kevesen voltak, de titkos társaságokban folytatták tevékenységeiket. Tudásuk jórészt szájhagyomány útján terjedt, mivel a kereszténység ellenük indított boszorkányüldözés idején minden olyan könyvet elégettek, melyek az ősi mágikus szokásokról íródtak. Az ősi hitvilágot egy hajszál választotta el a kihalástól.
Gardner szerette volna nyíltan a világ elé tárni, amiket az évek során összegyűjtött és tapasztalt. A boszorkányokkal kapcsolatos hiteles gondolatokat és gyakorlati tudnivalókat regény alakjában tette közzé. Könyve 1949-ben jelent meg Angliában High Magic’s Aid (Magasrendű mágikus segély) címen, de kudarcba fulladt. Az emberek nem vették komolyan írását, mivel regény formájában elvesztette fontosságát, mondanivalóját.

Gerald Gardner (Wiccan) - Wikipedia
Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Gerald_Gardner_(Wiccan)

Gerald a boszorkánytársaság beleegyezésével további tényeket hozott nyilvánosságra, így elkészült újabb könyvével, a Boszorkányság napjainkban címmel, amit kiegészített a „The Meaning of Witchcraft”, „A boszorkányság célja” című művel. Kisebb-nagyobb foltozásokra szorultak a könyvek, mivel e hit bő ezer éve szájhagyomány által szállt tovább kisebb titkos koveneken vagy családokon belül. Az üldözés hatására a közösségek nem merték tartani egymással a kapcsolatot, s alig hagytak hátra írásos feljegyzéseket. A boszorkányüldözés idején a bátrabbak is csak a háttérbe húzódva tevékenykedhettek. Rejtett, mágikus tudásukat az Árnyak könyvében (The Book of Shadows) foglalták össze, de ezek tartalmát csak a kovenek vezetői ismerték, s kézzel másolták le egymásról vagy emlékezetükre hagyatkozva írták le. Így eshettek hibák és félreértések a szövegben. Általában az Árnyak könyvét meg is semmisítették, ha a tulajdonosa meghalt. Dr. Gerald B. Gardnernek tehát nem kis munkájába telt, mire elő tudott állni egy egész könyvvel, és sokan úgy véljük, neki köszönhető, hogy nem tűnt feledésbe őseink vallása.

Végre sikerültek próbálkozásai; ez utóbbi kiadványok hatalmas sikert arattak és Gardner százával kapta a leveleket olyan

Gerald újra rendezte, összeválogatta és kijavította a többnyire angol és kelta szertartásokat tartalmazó anyagait. Az Árnyak könyvét feldolgozta, mely mű Gardneriánus boszorkányság néven lett ismert.

Írásaiból befolyó pénzből telepedett le Casteldownban, ahol megszervezett egy helyi kovent és megvásárolt egy lerobbant állapotban lévő szélmalmot a hozzá tartozó épületekkel. Itt hozott létre egy boszorkány-múzeumot.

 

Az örök ifjú Gardner 1960-tól hosszabb utazásokba kezdett és a halál egyik ilyen útja során érte 1964.február 12-én egy hajón, Észak-Afrika partjainál.

 


 

Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, szöveg

Yana Jósnő és Rontáslevétel szakértő


A képen a következők lehetnek: 1 személy, , szöveg, amely így szól: „JÓSLÁS, ÉS SZELLEMEKKEL VALÓ KAPCSOLAT FELVÉTEL Hívjon bizalommal! TEL.: 06 90/188 345 136 Hívás díja: 460 Ft/perc Elérhető vagyok szombaton 6:00 23:00 vasárnap 9:00 21:00 Niky Jósnő”

Niky Jósnő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük