Vitamin raktáraid feltöltése tavasszal
Csalán
A friss csalán igazi vitaminbomba.
Hatóanyagai a hisztamin, vitaminok, szerves savak, flavonoid, kálcium, kálium, vas, cserzőanyagok, illóolaj, nyálka, szénhidrátok, ásványi anyagok.
Kiválóan felhasználható a konyhában, étkezési célra érdemes friss zsenge leveleket választani.
Főzhetsz belőle főzeléket, levest, vagy akár salátába is beleteheted.
Ahhoz, hogy a levelek ne csípjenek, mosd át többször.
Ezután forralj vizet, és dobáld bele a hajtásokat egy rövid időre, így biztos nem fog csípni.
Saláta
A saláta tele van antioxidánsokkal, de ügyelj arra, hogy piacon, vagy ellenőrzött helyről szerezd be a vegyszermentes változatot.
A legjobb, ha te magad termeszted a salátát.
Nincs kerted?
Nem gond!
Saláta ládában is meg terem az erkélyen, balkonon.
.Borsó
A zöldborsó tavasszal szinte elsőként bújik ki a földből.
Főzeléknek, levesnek, párolt köretnek kiváló, de nyersen is ízletes, édeskés íze tényleg a tavaszt idézi.
Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, de sok benne a B1 vitamin és a tiamin is, ami nagyon hatásos depresszió ellen.
Spárga
Jótékony hatásaira már az ókorban is felfigyeltek, nemcsak egészséges ételként, hanem egyenesen gyógyító csodanövényként tartották számon.
Gazdag K, C, A, E, B, vitaminokban, folsavban, valamint biztosítja a szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostokat.
Ha rendszeresen fogyasztod, nem csak az egészségeddel teszel nagyon jót, de még a szépségedet is megőrizheted, hiszen jót tesz a bőr a körmök és a hajad állapotának.
Spenót
A spenót tele van C-vitaminnal és foláttal, ami az immunrendszert erősíti, de sikeresen felveszi a harcot az allergiával is.
Betain tartalma javítja a fizikai erőnlétet, lutein és zeaxanthin tartalma pedig a látásodnak tesz jót.
Nem csak főzeléknek kiváló, rostos gyümölcs- és zöldséglevekbe is belefacsarhatod.
Zöldhagyma
Rendszeres fogyasztásával felerősítheted az immunrendszeredet, és elkerülheted a meghűléses betegségeket.
Retek
Nagyon tápláló, kiváló C-vitaminforrás.
Érdekesség, hogy a retek levelében sokkal több a C-vitamin, a kalcium és a protein, mint magában a gyökérben.
Írta: M. Borbála
Szerk.: Somogyi Diána
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

