Zsálya – Gyógynövények 3. rész

Gyógynövények 3. rész  

 Zsálya

     Nevezik kerti zsályának, skarlát zsályának is, ezt az évelő félcserjét .
    Úgy tartották, ha zsálya nő a kertben, minden betegségtől megmenekül a család.
 Bár fűszernövényként is világszerte elterjedt, a zsálya valódi gyógynövény. Kedvező hatását annyiféle betegség ellen találták jótékonynak, hogy egyenesen „csodaszernek” kezdték tekinteni.
Dr. Varro Tyler ezt írja a zsályáról: „Az ember által ismert valamennyi betegség gyógyítható a zsályával… csak elegendő növénygyógyászt kell megkérdeznünk.”
 Szára – 60-100 cm magas, alsó, idősebb része fás.
Levelei – tojásdad vagy lándzsa alakúak fiatalok szürkésfehérek, idősebb korra válnak szürkészölddé .
Virágai – hármasával-négyesével álfüzérben örvösen állnak a hajtások csúcsán a szirmok színe általában ibolyás kék. Júniusban-júliusban virágzik.
Termése – makkocska
     Mediterrán tájakon, a Földközi-tenger partvidékén őshonos.
Hazánkban termesztik, Vadon csak más zsályafajokkal találkozhatunk, ezeknek gyógyhatása nincs.
A zsálya évelő növény, ami magról, de akár zölddugványozással is termeszthető .
A magokat tavasszal kell ültetni. Magról ültetve a bokor csak 2 év alatt éri el rendes méretét .
Hajtásokról történő tavaszi ültetést ajánlják.
A kertben ültetve a zsálya elriasztja hernyókat, különösen a káposztalepkéét. Érdemes a zöldségest körbesáncolni ezzel az illatos évelővel, de a rózsák alá is ültethetjük, ugyanis a zsályát nem szeretik a tetvek.

Május-tól szeptember-ig a  kifejlett ép leveleket gyűjtjük .

Zsályatörténelem

Az ókori görögök és rómaiak a zsályát – a rozmaringhoz hasonlóan –kezdetben húsok tartósítására használták, de hamarosan a gyógyászatban is igen rangos helyet szerzett. A római természetvizsgáló, Plinius például kígyóharapás, epilepszia, bélférgek, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére ajánlotta.

A görög orvos, Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta.

A X. század körül az arab orvosok úgy vélték, a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható.

A franciák a növényt a toute bonne, „minden jó” névvel illették.

A XVI. század során a holland utazók a növényt Kínába is eljuttatták,

A telepesek a zsályát Észak-Amerikába is magukkal vitték.

A növény gyógyhatásai 

Izzadás-szabályzó hatású , baktérium-, gomba-, és vírusellenes.

Tartósítószer , emésztésserkentő , cukorbetegségre , torokfájásra , nőgyógyászati problémákra , tejelválasztást csökkentő , vértisztító hatású , agy-, és idegerősítő .

Külsőleg: 

Torok-, mandulagyulladás, ínygyulladás, fogínysorvadás, foglazulás, ínyvérzés, szájpenész esetén, fogkőoldásra öblögető szerként javasolják naponta többször, étkezés után.

A zsályás kezelés után 30 percig táplálék, illetve folyadék fogyasztása nem ajánlott.

Alkalmazása

Zsályatea I.1 púpozott teáskanál zsályafüvet leöntünk 2,5 dl forró vízzel, és lefedve 20 percig állni hagyjuk, szűrjük, és kortyonként fogyasztjuk. Adagja: naponta 2-3 csésze tea maximum 6 hétig, utána legalább ugyanennyi szünetet kell tartani.

Zsályatea II.: a torokfájásra a zsálya az egyik leghatékonyabb gyógynövény. 4-5 zsályalevél,1 liter víz és 1 kávéskanál ecet szükséges hozzá. Mossuk meg a zsályaleveleket, majd vágjuk finomra. Tegyük egy kancsóba, és öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk ázni 10 percet, majd szűrjük le. Ha gargalizálni is szeretnénk vele, akkor tegyük hozzá az ecetet.

Mézes zsálya: 500 gramm mézhez adjuk egy biocitrom levét és reszelt héját, 15 gramm zsályalevelet, 1 fahéj rudat és 5 szegfűszeget. Az így elkészített gazdag mézet kenyérre is kenhetjük, de teában is finom.

Zsályabor: 30 gramm zsályalevelet tegyünk 1 liter jó minőségű vörösborba, 7 nap múlva szűrjük le, és tároljuk sötét üvegbe. A zsályabor frissítő, reumaellenes, és emésztés segítő hatású, naponta két kispohárral fogyasztható étkezésekhez.

Zsályás-mentás szájöblítő: keverjünk össze 10 gramm édesköménymagot, 5 gramm levendulavirágot, 10 gramm menta-, és zsályalevelet. 1 teáskanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl vízzel, 15 percig hagyjuk állni, majd lefedve szűrjük le. Rossz lehelet, fogínyproblémák esetén naponta többször öblögessünk vele.

Bőrfeszesítő zsályafürdő: 2 liter vízben 200 gramm drogot leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd szűrjük és a kád vízhez adjuk. Ezzel a fürdővel jelentősen csökkenthetőek az aranyeres panaszok is

Fűszerezés zsályával: friss vagy szárított levelét húsok, pástétomok, tésztafélék ízesítésére használják izsóppal, majoránnával. Segíti a zsíros ételek emésztését. Erős aromájú fűszer, óvatosan kell adagolni. Szaga jellegzetes, íze fanyar, kesernyés.

Intelmek 

      Magas dózisban a tujon görcsös rángásokkal járó panaszokat okozAz általában ajánlott dózisokban – a terhes, illetve a szoptató nők kivételével – valamennyi felnőtt számára biztonságosak. Kétéves kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségű zsályát ne adjunk! Nagyobb gyermekek, illetve 65 évesnél idősebbek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak. 

Írta: M. Borbála

Szerk.: Somogyi Diána


       Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.



A képen a következők lehetnek: 1 személy

Evita Asztológus Jósnő

A képen a következők lehetnek: 1 személy, szöveg
Melinda Jósnő
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük