Nagy károkat okozhat az űrszemét

Nagy károkat okozhat az űrszemét

       Az űrkutatás közel hat évtizede alatt összegyűlt, a műholdakat, űrhajókat és űrállomásokat fenyegető szemét növekvő veszélyére figyelmeztettek a tudósok az Európai Űrügynökség  darmstadti konferenciáján.

Ezt a problémát  csak nemzetközi szinten lehet megoldani.

A rakétadarabok, kiöregedett műholdak, az űrhajósok által elveszített szerszámok sorozatos szétesések és összeütközések révén egyre csak szaporodnak.

Kép forrása: https://www.nasa.gov/sites/default/files/4-8-nrc-evaluates-nasas-orbital-debris-programs.jpg

Ezeknek a tárgyaknak a sebessége elérheti a 28 ezer kilométer/órát is és ezzel a sebességgel még egy kis tárgy is hatalmas károkat képest okozni.

“Mára mintegy 5000 darab, 1 méteresnél és 20 ezer darab, 10 centiméteresnél nagyobb tárgy, valamint 75 ezer, mintegy 1 centiméteres “repülő golyó” kering a világűrben” – mondta el Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatalának vezetője.

Az 1 milliméteresnél nagyobb tárgyak száma feltehetőleg eléri a 150 milliót.

Az ESA hetente kap összeütközésre figyelmeztető riasztást a tíz alacsony pályán keringő műholdja kapcsán.

Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó francia űrhajós videoösszeköttetés segítségével elmondta, hogy az ISS a legfeljebb 1 centiméter átmérőjű tárgyaknak még képes ellenállni.

Az űrállomásnak gyakran kell manővereznie, hogy elkerülje a törmelékeket, de 24 órára van szüksége, hogy reagálni tudjon. Ha nincs elég ideje, a legénységnek “menekülnie kell, be kell szállnia a Szojuz űrhajóba, hogy összeütközés esetén elhagyhassa az űrállomást” – mondta az ESA űrhajósa. Ez az Nemzetközi Űrállomás történetében eddig négyszer fordult elő.

Írta: M. Borbála

Szerk.: Somogyi Diána


     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük