Burgonyás Haupia pite Hawaiiról
Hozzávalók
Tésztához:
- 1/2 bögre porcukor
- 1 és 1/2 pohár liszt
- 3/4-ed pohár sózatlan vaj (szobahőmérsékletü)
- 2 bögre fehér cukor
Okinawan édesburgonya töltelék:
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 1 bögre cukor
- 2 db. tojás felverve
- 2 bögre édesburgonya – meg kell főzni és összetörni
- 1/2 bögre sűrített tej
- 1 teáskanál vanília
- 1 teáskanál só
Haupia pite tetejére:
- 1/2 bögre cukor
- 1/2 bögre kukoricakeményítő
- 1 és 1/2 bögre víz
- 2 csomag fagyasztott kókusztej, amit elő kell szedni, hogy felolvadjon
Elkészítés
Tészta (alsó réteg): Melegítse elő a sütőt kb. 350 fokra. Vajazza ki a tepsit (ami kb. 9 × 13-as). Keverje össze a lisztet a porcukorral, majd adja hozzá a vajat óvatosan és addig keverje a hozzávalókat, míg tésztává áll össze. – de ne keverje túl sokáig. Ez után tegye a kivajazott tepsibe a tésztát és ha kell, óvatosan nyomkodja meg, hogy egyenletesen elfedje a tepsi alját.
Süsse 25 – 30 percig.
Okinawan töltelék – krém: Keverje össze a cukrot és a vajat elektromos habverővel, majd adja hozzá a főt burgonyát. Lassabban keverje össze a géppel. Ez után adja hozzá a tejet, vaníliát és a sót és addig keverje a habverővel, míg sima lesz.
Öntse a krémet a tésztára és kb. 350 fokos sütőben süsse tovább 30 – 35 percig.
Egy kis tálba keverje össze a cukrot a kukoricakeményítővel, majd adja hozzá a vizet és az egészet jól keverje el. Amikor már közepesen folyékony lesz az állaga, adja hozzá a kókusztejet és tegye fel főzni kis lángon. Adja hozzá a kukoricakeményítős keveréket és addig kell kevergetni, míg összesűrűsödik.
Hűtse le, majd öntse a pite tetejére. Hűtse le pár órára fogyasztás előtt, hogy szépen összeálljon az egész.
Jó étvágyat!
Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Boszorkány Jósnő)
Leave a Reply