Hihetetlen, hogy milyen kicsik és mégis összetartanak

 

Hihetetlen, hogy milyen kicsik és mégis összetartanak

Mentik  a harcmezőről sérült társaikat egy hangyafaj tagjai

Kimenekítik és biztonságos helyre szállítják a termeszekkel vívott csatában megsérült társaikat egy hangyafaj tagjai

Amikor a Megaponera analis hangyafaj egyik katonája megsérül, akkor kémiai anyagok kibocsátásával hívja segítségül a társait, akik visszaszállítják őt a fészekbe, hogy felépülhessen.

A regenerálódás részeként a sérült hangya kezelést is kap, amely során általában eltávolítják róla a még mindig belecsimpaszkodó termeszeket.

“Először sikerült megfigyelnünk gerinctelen állatok körében ilyesfajta segítségnyújtó viselkedést, amely a sérült egyedekre irányul”- mutatott rá Erik Frank. Hozzátette: “ez teljesen váratlan eredmény, különösen, hogy közösségalkotó rovarokról van, amelyeknél az egyén általában kis értékkel bír”.

A Megaponera analis a Szahara déli részén fordul elő és a termeszek levadászására specializálódott.

A hangyák napjában többször is útnak indulnak zsákmányért. A termeszek persze hevesen védekeznek, amelynek eredményeként a razziák csatákká növik ki magukat, ami sok sérüléssel és áldozattal jár.

A kutatók szerint a harcmezőről kimenekített hangyák szinte kivétel nélkül mind részt vettek a következő összecsapásokban, akár már kevesebb mint egy órával a lesérülésüket követően.

A sérült katonák kimenekítésének gyakorlata azonban szinte nullára csökkentette a harc közbeni elhalálozások számát, ami azt jelenti, hogy ez a viselkedés nem csupán a sérült hangyák, hanem az egész kolónia szempontjából hasznos.

 

Írta: M. Borbála

Szerk.: Somogyi Diána

 


 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük