A csokoládé allergia

 

 A csokoládé allergia 

      A csokoládé fogyasztása után vannak, akik puffadásra, hasfájásra panaszkodnak.
Vajon allergiás vagyok   a csokoládéra?
     Dr. Hidvégi Edit ( Budai Allergiaközpont orvosa )szerint valójában nem a csokoládé okozza  a panaszokat, hanem valamely összetevő.
Mivel a csokoládéban több összetevő található.
Allergiás reakciót válthat ki a tej, a mogyoró, a tojás, a búza, de különböző adalékanyagok és színezékek is.
Valódi allergiás reakció felismerhető a következő tünetekről:
– bőrtünet ( csalánkiütés )
 – száj és szem körüli ödéma, duzzanat
– hányás
– hasmenés
– hasfájás
– nehézlégzés
– zihálás
– súlyosabb esetben ájulás és életveszélyes reakció az anafilaxia
Ezek a tünetek a csokoládé fogyasztását követően azonnal, vagy 1-2 órán belül jelentkeznek.
A csokoládéval összefüggésben leggyakrabban a hisztaminintolerancia miatt alakulnak ki a tünetek.
      A hisztamin a májban bomlik le. Egy diamino-oxidáz nevű enzim végzi a lebontást.
Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik allergiaszerű tüneteket észlel.
Jellemző panaszok:
– fejfájás
– migrén
– szédülés
– hányinger
– hasfájás
– puffadás
 -hasmenés
– gyomorégés
      Hisztaminintolarenciát más ételek is kiválthatnak. Pl.hal, bor, dió, pezsgő, savanyú káposzta, sajt.
A visszatérő panaszok esetén érdemes allergiatesztet végeztetni.
A vizsgálat során pontosan meghatározható, hogy mi okozza a tüneteket.
Ételallergia esetén az egyetlen kezelési mód az adott élelmiszerelhagyása az étrendből.
A hisztaminintolerancia esetén van lehetőség a hiányzó enzim pótlására.
A gyógyszer mellett a diétát is célszerű betartani.
Írta: . Borbála
Szerk.: Somogyi Diána

     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük