Mi az asztrológia?

Mi az asztrológia

       A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége nem, vagy kevéssé ismeri, hogy ez a valamikor “csillagvallásként” is említett tudás a mindennapokban

Kép forrása: http://www.elintransigente.com/u/fotografias/m/2011/1/18/f300x0-45914_45932_0.jpg

mire használható, illetőleg elég sok félreérthető információ kering e téma körül. Az asztrológia egy egyetemes, ősi, ön- és sorsismereti rendszer, az alkímia, mágia, kaballa mellett az úgynevezett szent tudományok egyike.

Az asztrológia története

Az emberiség régóta próbálja  megfejteni a   létének  rejtelmeit.

Elkezdtük vizsgálni vizsgálni az  égboltot, válaszokat keresve.

Tudósok szerint a csillagjóslás egészen 50.000 évvel ezelőttiig megy vissza. Úgy tartják, hogy a cro-magnoni sámánok észlelték az ismétlődő mintákat az éjszakai égbolton és elkezdték lejegyezni ezt .Így jelölve meg az évszakok múlását.

Egy franciaországi barlangban találtak egy 30.000 éves plakettet, amely egy hold horoszkópot ábrázol.

Stonehenge 4000 évvel ezelőtt épült és a Hold és a Nap haladását bizonyul ábrázolni.

Létezik egy viszonylagosan fogalmazva nem annyira régi, 3000 éves, építmény az USA-beli Louisianában, melyet Privy Point-nak hívnak, amely hat koncentrikus nyolcszögből áll és amelyet bennszülött amerikaiak alkottak.

Kőkerék naptárakat találtak a maja, inka és azték lelőhelyeken is. Lehet, hogy nem tudjuk megmondani, vajon ezek a kultúrák gyakorolták-e az asztrológia művészetét, de tudjuk, hogy az embert mindig is vonzotta a csillagos ég.

Az első ismert asztrológiai táblázatokat a sumerok fejlesztették ki hétezer évvel ezelőtt. Ezeket a táblázatokat mezőgazdasági célokra használtak.

     A babiloniak felosztották az éjszakai égboltot tizenkét szakaszra és elkezdték megfigyelni a csillagok és a bolygók hatását az emberekre.

Az i.e. 330-ban Nagy Sándor hozta el az asztrológiát Görögországba a közel-keleti hódítása után.

Az “asztrológia” és a “zodiákus” szavakat a görög nyelvből kaptuk.

A görögök elősegítették az asztrológia tudományának a fejlődését azáltal, hogy nyomon követték a bolygók mozgását a hét minden napján, és ettől ponttól kezdve az adott személy születési helye és órája alapján készítettek horoszkópokat.

Az asztrológia fejlődése megállt Róma hatalmának végével a nyugati világban és csak akkor folytatódott annak tanulmányozása, amikor i.sz. 760-ban megtaláltak egy Ptolemaiosz kéziratot egy perzsa kolostorban.

Az arab világ rajongott asztrológiáért, és megint elterjedt onnan a nyugati világban.

Más okkult tudományoktól eltérően a keresztények elfogadták asztrológiát mivel a Szentírás hitelesítette azt.

Egyesek úgy vélik, hogy a három Napkeleti Bölcs asztrológus volt, akiket a betlehemi csillag vezetett.

Több pápa is fordult az asztrológiához útmutatásért.

Talán a legismertebb asztrológus Nostradamus volt, aki azt állította, az ő ismert írásai az isteni lényegen alapulnak asztrológiai kinyilatkoztatásokon keresztül.

Útközben az asztrológia tudománya sok kritikát és a kudarcot szenvedett el.

A XVI. században az asztrológia gyakorlatát betiltották.

.

Az asztrológia elfogadottabb lett a tizenkilencedik században, amikor több amerikai elnök vett részt asztrológiai konzultáción, köztük John Tyler, Woodrow Wilson, Warren Harding és Ronald Regan.

Köztudott, hogy Hitler és munkatársai hittek az asztrológiában, de az kevésbé ismert tény, hogy a második világháborús szövetségesek asztrológusokat használtak Hitler horoszkópjának értelmezéséhez, azért hogy megpróbálják megjósolni katonai mozdulatait.

Valószínű Hollywood volt a legnagyobb tényező abban, hogy az asztrológiát elfogadhatóvá  tette.

Sok hollywoodi csillag kapott asztrológiai tanácsadástés volt személyes asztrológusuk.

Az asztrológiának a híres hollywoodi színészek és színésznők általi elfogadása vezetett az asztrológiai tanácskérés elterjedéséhez.

Asztrológia továbbra is nagyon népszerű manapság is és a felmérések szerint 30%-a az amerikaiaknak hisz az asztrológiában és a 75%-a olvassa el a horoszkópját naponta.

Egy tanulmány szerint körülbelül 200.000 a teljes és részmunkaidőben dolgozó asztrológusok száma az Egyesült Államokban.

Mióta létezik az asztrológia?

Bár a pontos eredete nem tisztázott, az asztrológia akkor született, amikor az embereknek évezredekkel ezelőtt “mágikus tudatuk” volt, ahogyan azt a kutatók mondják.

A mágikus tudatban az “énségnek “a külső környezettől megkülönböztetett halvány tudatossága virágzik .

Mágikus tudatban a belső tudatállapotok a külső világhoz  megkérdőjelezhetetlen módon kapcsolódnak.

A tudat helye nem meghatározható a testben.

A mágikus tudat varázsa alatt a napkelte és napnyugta  a Nap az egyén lényének kiterjesztéseként létezik .

Ebben a mágikus tudatállapotban, a félelemre, a csodálatra és a titokzatosságra, amit az égbolt ébreszt a  civilizált emberekben, mint a természet   legnagyobb erőinek művére tekintettek.

Így az asztrológia valószínűleg a világgal való mély vallásos viszonyulásból alakult ki.

“Ős”csillagjóslásnak nevezhető változatok fejlődtek ki Ázsia és az amerikai kontinensek bizonyos részein .

Csillagjóslás először rendszerezetten Mezopotámiában fejlődött ki, mintegy 3000 évvel időszámításunk előtt.

Kép forrása: https://1.bp.blogspot.com/-DsxSMIlYI1A/UsO79LtQ1xI/AAAAAAAAHY8/pME1SmuvUKI/s1600/monthly.png

Az eredeti asztrológiáknak az volt a célja, hogy fényt derítsenek a mezőgazdasági ciklusokra  az égi testek mozgása alapján.

Amikor a mai értelemben vett ego megjelent az i.e. ötödik vagy hatodik században a hangsúly eltolódott  a természeti ciklusokkal való összefüggésektől és először vonatkoztatták a személyiségre.

A bizonyítékok ebből az időszakból azt sugallják, hogy a babilóniai királyoknak csillagjósok voltak az udvartartásukban hogy tanácsokat adjanak a személyes problémákkal és államügyekkel kapcsolatban.

Szintén ebben a korban, pontosabban i.e. 410 körül, (1) találtak meg a legkorábbi fennmaradt horoszkópot.

Ahogyan a hellenisztikus Görögország elméi elsajátították Egyiptom és Babilónia asztrológiai tudását, kölcsönhatás jött létre Görögország ősi filozófiái és a csillagászati alapú jövendőmondás között és a csillagjóslás egy új reneszánsza köszöntött be.

A görög gondolkodók  számtan és a csillagászat területén tett előrelépéseik segítettek az asztrológiának egy megbecsült  tudássá válni, hogy ne csupán egy mihaszna játékszere legyen a zsenge korú athéni  kiváltságosoknak.

       Ahogyan a görögök rendszerezték az asztrológiát, a rómaiak elsajátították azt és nagyobb megszállottsággal alkalmazták az államügyekre.

Míg a görögök továbbfejlesztették az asztrológiát, a rómaiak felemelték azt a gazdagok és hatalmasak tanácsadói rangjára.

Az asztrológia a mai világban 

Az asztrológia  a mai világban sem tudomány sem vallás.

.

Abban a pillanatban, amint az “A” kezdetű szó elhangzik egy nagyvállalat irodájában  kiseprik sz asztrológust  az utcára három másodperc leforgása alatt.

Ha ugyanezekkel az igazgatókkal később egy koktél partin beszélget még aznap, mosolyognak és viccelődnek valamint  egymást ugratják azzal, hogy “hisznek” ebben a dologban.

Vajon miért?

Mert a legtöbb ember sokkal jobban érzi magát úgy, ha az asztrológiát szépen becsomagolják egy “Csak szórakozási célra” feliratú dobozba.

       Ez az általánosan elterjedt vélemény a leegyszerűsített “napi horoszkóp “hasábokból ered, melyek szinte minden általános témájú bulvárlapban  megtalálhatók.

De megítélni az asztrológiát, pusztán a “napi horoszkópok ” alapján felelőtlenség lenne .

Az asztrológia ad egy fajta tárgyilagos szemléletet és sorra veszi az összes személyes és szakmai kérdést, ami felmerülhet az életünkben.

Ez nem egy esemény előrejelző rendszer, hanem

a várható körülmények megadása és azoknak a körfolyamatoknak a feltárása, melyek mindnyájunkat befolyásolnak bizonyos időszakokban.

Miért érdemes asztrológiát tanulni?

Ön- és sorsismeret: elsajátíthatunk egy olyan „világnyelvet” gondolkodás- és szemléletmódot, aminek segítségével hatékonyabban, tudatosabban igazodhatunk el önmagunk és a világ folyamataiban jobban eligazodunk a személyes kapcsolatainkban.

Aki valamilyen segítő hivatásban dolgozik, eredményesen használhatja tudományát és természetesen asztrológussá is lehet válni a képzések végére.

Írta: M. Borbála 

Szerk.: Somogyi Diána

Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem   tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri és szöveg
Evita Asztrológus Jósnő


A képen a következők lehetnek: 1 személy, szöveg
Yana Boszorkány Jósnő

Evita Jósnő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük