Provence-i csirke Franciaországból
Hozzávalók:
- 4 db. csirkemell bőr- és csont nélkül
- 6 db. koktélparadicsom (cseresznyeparadicsom)
- 1 evőkanál petrezselyem mint fűszer vagy friss apró darabokra vágva
- 2 db. kisebb hagyma (mogyoróhagyma, ha beszerezhető)
- 1 evőkanál friss rozmaring
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- fél bögre csirkeleves
- 8 db. nagyobb olajbogyó
- 1 teáskanál édesköménymag
- 1 evőkanál liszt
- egy kis só
- olaj, ecet
- 4 teáskanál olívaolaj
- sör, bor más alcohol (ízlés szerint)
Elkészítés:
Egy nagy tál aljára oszlasson egy egyenletesen apróra vágott (mogyoró)hagymát, apróra vágott fűszernövényeket, édesköménymagot, bort és az olívaolaj felét, majd adja hozzá a csirkemelleket és 2-3 órán keresztül pácolja a hűtőben.
Vegye ki a csirkemelleket a pácból és amennyire lehet, törölje le róla a fűszereket és a (mogyoró)hagymát, sózza meg a húst és tegye félre a pác levet.
Melegítse fel a sütőt kb. 200 C °-osra.
Jöhet a csirkemellek sütése egy nagyobb serpenyőben 2 evőkanál olívaolajban közepes lángon. Süsse egészen addig, amíg egészen arányosan megpirul, ami kb. 2-3 perc mind a két oldalán.
Vegye le a serpenyőt a tűzhelyről és adja hozzá a lisztet, majd keverje össze az olajjal, amiben a csirkemellek sültek.
Öntse hozzá a páclének a felét. Nézze meg, hogy van e leégett, barna rész és ha talál, akkor kaparja le a serpenyőről, majd öntse bele a szószt és főzze magas magas lángon, amíg úgy érzi, hogy sűrűsödik a lé. Ez kb. 2 perc. Utána vegye a gázt közepes lángra.
Adja hozzá a maradék szószt (páclé), csirkemelleket, a félbevágott paradicsomokat és olívabogyót és így, ahogy van forralja fel, majd utána tegye bele a sütőbe.
Hagyja fedetlenül a sütőben 25 percig.
Kb. a szósz egyharmadával kanál vagy sütőecset segítségével fedje be a húsokat.
Végül tálalja a csirkés szósszal apróra vágott petrezselyemmel megszórva. Köretnek burgonyapüré vagy rizs illik ehhez a finom ételhez.
Fordította és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)
Leave a Reply