Szereted a macskákat? Nézd meg, hogy mit jelentenek!

 

                                                 Szereted a macskákat?

 

Esetleg abban a szerencsében van részed, hogy te magad is együtt élsz egy vagy több ilyen doromboló csodával? Ha a válasz igen, akkor tudod, hogy egyedülálló mágikus energiával rendelkeznek. Ez nem csak a modern háziasított macskákra igaz. Az emberek régóta tekintenek a macskákra mágikus teremtményekként. Cikkünkben szeretnénk néhány érdekességet leírni ezzel kapcsolatban.

 

El a kezekkel a cicától!

 

Számos társadalomban és kultúrában tartja magát a mai napig az a hiedelem, hogy a legbiztosabb módja annak, hogy a balszerencse állandó társadul szegődjön, ha ártasz egy macskának. Vén tengeri medvék történeteikben óva intettek mindenkit attól, hogy a hajó macskáját kihajítsák a fedélzetről. Ez a nem túl nemes cselekedet számtalan balszerencsés esemény előidézője lehetett, mely az elkövetőt, vagy szerencsétlenebb esetben az egész hajót érinthette.

A skála a viharon és a hajótörésen keresztül az egész legénység vízbe fúlásáig terjedhetett. Egyes hegyi közösségekben úgy tartották, hogy igencsak rossz évnek néz elébe az a gazda, aki elpusztít egy macskát. A termés kiszárad, elhull a lábasjószág. Így nagyon vigyáztak ezekre a doromboló egerészekre.

Még ennél is rosszabbul járhatott, aki az ősi Egyiptomban ártott egy macskának. Mivel itt szent állatról volt szó, a halálos ítéletet, mely független volt attól, hogy szándékosság vagy véletlen baleset okozta-e a bajt, általában a felbőszült tömeg maga hajtotta végre.

Kevésbé véres, de annál megmosolyogtatóbb hiedelem, mely egyaránt elterjedt Franciaországban és Walesben, hogy az a lány, aki rálép egy macska farkára, legalább egy évig szerencsétlen lesz a szerelemben. Ha már van jegyese, az eljegyzést felbontják, ha még nincs, akkor nem is akad megfelelő legény legalább egy esztendeig.

 

Szerencsehozó macskák kínai éttermek polcairól

 

Nekünk is ismerős lehet a vidáman integető “szerencsemacska.” Kevesen tudják, hogy ők a japán “maneki neko”k motorizált változatai. Az eredeti maneki neko porcelánból készült és arra hivatott, hogy szerencsét és jólétet teremtsen a japán otthonokban. Felemelt mancsa a vendégek üdvözlése mellett a jólét és a szerencse bevonzására szolgál, míg másik mancsa arról gondoskodik, hogy mindez a házban is maradjon.

A reneszánsz korban Nagy-Britanniában elterjedt szokás volt, hogy a vendég érkezésekor megcsókolta a ház macskáját, így biztosítva, hogy a látogatása szerencsés legyen.

Itáliában ugyanekkor az a hiedelem járta, hogy meghallani egy macska tüsszentését rendkívüli szerencse előjele.

 

Macskák és a metafizika

 

Persze mindezek mellett a macskák egy egész sor természetfeletti képességgel rendelkeznek. A legelterjedtebb hiedelem, hogy képesek megérezni a halált. Míg Írországban a holdfényben utadat keresztező fekete macska azt jósolta, hogy hamarosan elvisz a pestis, vagy valami egyéb járványos rossz nyavalya, addig skót szomszédaik úgy tartották, hogy a beteg ágyát átugró fekete macska jelzi a kaszás közeledtét. Érdekes tény, hogy ugyanitt a teraszon üldögélő idegen fekete macskát a jó szerencse hírnökének tekintették. Kelet-Európa egyes részein viszont-s kuvikhoz hasonlóan-az éjszakában felhangzó panaszos macskaüvöltés figyelmeztetett a közelgő végzetre.

A macskák emellett az időjóslásban is tehetségesek. Az egész nap az ablakan kibámuló macska az esős idő közeledtét, míg a tűz mellett üldögélő kutya hideget jelez előre. Visszatérve a tengerészekre, a hajó macskája az ő meteorológusuk is volt, a tüsszögés közeledő vihart, míg a mániákus mosakodás havat vagy jégesőt jósolt. Végezetül álljon itt pár megfigyelés az ősi vallások mai gyakorlóitól.

Köztudott tény, hogy a macskák imádják a mágikusan felszentelt helyeket és tárgyakat és élénken érdeklődnek a szertartásom iránt is. És ez a szeretet kölcsönös. Nem tagadom, engem elvarázsolnak, még akkor is, ha gyakran az oltárt vagy az Árnyak Könyvét választják ki alvóhelyül.

      Ha te is hasonlóan érzed, jelezd felénk és legközelebb újabb érdekességeket osztunk meg erről a bűbájos kis ragadozóról.

 

 

Írta: Ria Jósnő

 

 

                                        KERESSEN TANÁCSADÁSÉRT BIZALOMMAL!

 

Ria Jósnő: http://afenykuldottek.hu/2017/04/11/ria-josno/
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük