Görög töltött padlizsán recept (Melitzanes Papoutsakia)

 

                   

               Görög töltött padlizsán recept (Melitzanes Papoutsakia)

 

 

Kép és recept forrása: http://www.mygreekdish.com/recipe/melitzanes-papoutsakia-eggplants-with-meat-sauce-and-mashed-potatoes/

Hozzávalók: 

  • 5 db. padlizsán
  • 500 dkg darált marhahús
  • 1 db. nagy vöröshagyma apróra vágva
  • db. 2 finomra vágott fokhagyma
  • 1 pohár vörösbor
  • 2,3 – 3 dl-es bögrére való apróra vágott paradicsom vagy paradicsomlé
  • 1 fahéjrúd
  • 1 kanál oregánó
  • 100 dkg reszelt kefalotyri vagy bármilyen kemény sárga sajt
  • olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 2-3 teáskanál aprított petrezselymet

A burgonyapüréhez: 

  • 4 db.  nagy főtt  burgonya
  • 50 dkg tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 db. tojássárgája

 

A béchamel mártáshoz:

  • 100 dkg lisztet
  • 100 dkg vaj
  • 900 ml tej
  • 2 db. tojássárgája
  • egy csipetnyi szerecsendió

 

Elkészítés: Vágja félbe a padlizsánt és keresztben is. Szelje el a padlizsánt és helyezze egy szűrőbe körülbelül fél órát. Mossa meg a padlizsánokat sok vízben  és szárítsa meg papírtörlőkendőkkel.

Melegítse fel a sütőt 200 ° C-osra. A padlizsánszeleteket sózza, borsozza és öntsön rá olívaolaj cseppeket. Helyezze a padlizsánt héjával a sütő aljára, amibe előzőleg sütőpapírt tett. Süsse a padlizsánt 40 percig, amíg megpuhult.

Készítse el a húsmártást is. Pucolja meg és  szeletelje fel a hagymát és a fokhagymát. Tegye egy nagy serpenyőbe  közepes hőmérsékleten, majd adjon hozzá olívaolajat és a hagymát. Párolj/süsse, amíg meg nem puhul. Keverjen össze a fokhagymát és párolja meg.

Vegye nagyobb hőmérsékletűre a gázt és adja az ételhez a darált marhahúst. Párolja  vörösborral és hagyja a gázon 1-2 percig. Keverje össze hozzá a konzerv paradicsomot, a fahéjrudat, egy csipetnyi cukrot, az oregánót és a fűszereket. Forralja fel, majd a gázt vegye le, párolja kis lángon kb. 30 percig, amíg a legtöbb levele el nem párolog. Végül adjon hozzá 1-2 maréknyi reszelt sajtot, apróra vágott petrezselymet és keverje össze.

Készítse el a béchamel mártást a görög töltött padlizsánra.

Használjon egy nagy serpenyőt amiben megolvasztja a vajat alacsony közepes hőmérsékletű gázon. Tegye bele a lisztet folyamatos keverés közben. Öntsön hozzá meleg tejet egyenletesen kevergetve. Tartsa a sütögetőben az ételt. Ha a mártásnak még sűrűsödnie kell, tartsa a gázon alacsony hőmérsékleten kell folyamatos keverés közben.

Vegye le a serpenyőt a tűzhelyből, keverje töltelékhez a tojássárgáját és fűszerezze, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval. Gyorsan keverje össze, hogy a tojás ne kapja össze a mártást.

Ha úgy dönt, hogy rétegesen teszi ezeket padlizsánokat  tört burgonyával, forralja fel a burgonyát forró vízben 10-15 percig, amíg megpuhul. Adja hozzá egy mixerben, a tejet, a vajat, a tojássárgáját, a frissen őrölt fekete borsot és keverje össze finomra.

Tegye a padlizsánt a rétegesen a tepsibe, a padlizsán héjával lefelé. Szedjen ki némi húst, hogy helyet csináljon a töltéshez. Szórja meg a padlizsánt néhány reszelt sajttal és kanállal tegye bele  hús mártásos darabokon. Tetejére kerül a béchamel mártás vagy burgonyapüré és reszelt szórja meg reszelt sajttal.

Süsse 180 ° C-on 20 percig, amíg szépen színe lesz.

Tálalja ezt a finom görög töltött padlizsánt előételként vagy főételként, egy szép görög salátával és néhány ropogós kenyérrel.

 

     Jó étvágyat!

 

Ford. és szerk: Somogyi Diána

 


 

     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


                                                                                                                             Yana 

 


Giordana Fizz

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük