Hindu Istenségek listája – Első rész

                             

                                Hindu Istenségek listája – Első rész

Kép forrása: http://www.goddess.ws/images/kali-2.jpg

A hinduizmus az indiai szubkontinens domináns és eredeti vallása. Három nagy hagyományt, Shaivizmust, Vaisnavizmust és Shaktizmust tartalmaz, akiknek követői Shiva, Vishnu és Shakti (más néven Devi) -nek nevezték a legfelsőbb Istenséget. A többi Istenség legtöbbje vagy ezekhez kapcsolódott, vagy ezeknek az Istenségeknek különböző formái (inkarnációi).

A hinduizmust a “legrégebbi vallásnak” nevezik a világon és sok gyakorló a hinduizmusra utal “örök törvényként”. (Sanātana Dharma)

Az alábbiakban felsorolom a fő hindu Istenségek listáját.

A hinduk azt állítják, hogy monoteista Smartizmus, egy viszonylag modern hindu hagyomány (a három régi hagyományhoz képest) több Istenség közül, beleértve Siva, Vishnu, Shakti, okos Ganesha (az elefánt isten) és Surya (a Napisten) között más Istenek és Istennők között. Nem annyira szektás, mint a Vashnavizmus vagy a Saivizmus és azon alapszik, hogy Brahman (Isten) a legmagasabb elv a világegyetemben és átjárja az egész létezést.

Devi Istennő

Az istentisztelet kultuszai ősiek Indiában, a Rigvedában a legjelentősebb Istennő Ushas, ​​a hajnal Istennője. A modern hinduizmusban az Istennők nagy tiszteletnek örvendenek. A shaktizmus a hinduizmus egyik fő szektája. A szcaktizmus követői úgy vélik, hogy az Istennő (Devi) a hatalom (Shakti), amely a női elv alapja és hogy Devi a legfelsőbb lény, ugyanaz a Para Brahman. Úgy hiszik, hogy  Devi békés formában jelenik meg, mint például Parvati Shiva és Lakshmi társvise, Vishnu  és olyan kemény formákban, mint Kali és Durga. A Shaktizmusban Adi Parashakti az Ultimate Godhead vagy a Para Brahmman. A formában nem létezik a Nirguna a valóságban, de sokféle formát ölthet, mint Saguna. Durga is Lalita Tripurasundari a Kalikula és Srikula rendszerek legfelsőbb istennőjének tekinthetők. A szkaktizmus szorosan kapcsolódik a tantrikus hinduizmushoz, amely rituálékat és gyakorlatokat tanít az elme és a test megtisztítására.

Shakti (Devi) Anya Istennő különböző formái:

  • Durga
  • Kali
  • Kushmanda
  • Sarasvati
  • Lakshmi
  • Parvati

Kép forrása: http://www.rudraksha-ratna.com/uploads/article/4231770758.jpg

Shiva

A saivizmus az egyik legfontosabb hindu szekta. A saivizmus hívei úgy vélik, hogy Shiva isten a legfőbb lény. Shiva a pusztító Isten a Trimurti között és néha úgy ábrázolják, mint a Bhairava heves Istenét. A szaivisták jobban vonzódnak az aszketizmushoz, mint a többi hindu szekták és az öntisztulási szertartásokat végzők.

Shiva néhány alternatív formája:

  • Ardhanarishvara
  • Bhairava
  • Harihara
  • Rudra
  • Sri Manjunatha

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hindu_deities

Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)


     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.


Evita


Péter

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük