Hindu Istenségek listája – Második rész

       

                                   Hindu Istenségek listája – Második rész

Ebben a cikkben a jelentősebb, ismertebb és legnagyobb Indiai Istenek bemutatását folytatom.

Vishnu

A vaisnavizmus a hinduizmus “szektája”, amely Visszu, a Hindu Trimurti (“három kép”, a Szentháromság) megőrző Istenét imádja és tíz inkarnációját. Ez egy odaadó szekta és a követők számos Istenséget imádnak még, köztük Rama és Krsna, mindkettő Vishnu inkarnációjának tekinthető. A szekta megtestesítői általában nem aszketikusak, szerzetesek és meditatív gyakorlatnak és extázisos kántálásnak szentelik magukat.

Vishnu nevének néhány változatai:

  • Narayana
  • Lakhsmi Narayan
  • Ranganatha
  • Padmanabha
  • Ananta Shayana

Genesha 

A képen Genésa és Lakshmi. Kép forrása: https://www.templepurohit.com/wp-content/uploads/2016/10/Lakshmi-Ganesha-Relationship.jpg

Bár számos tulajdonsága ismeret, még is Ganesha-t elefántfejéről könnyű azonosítani. Ganesha-t széles körben tiszteletben tartják az akadályok elhárítójaként, a művészetek és tudományok védelmezőjének, valamint az értelem és a bölcsesség deva-janak (Istenének).

A kezdetek Isteneként, a rítusok és ünnepségek kezdetétől tisztelik. A Ganesha a betűk és a tanulás védelmezőjeként is szolgál írás közben. Számos szöveg összefügg a születésével járó mitológiai anekdotákkal.

Brahma

Brahma férfi Istenség, a Kreativitás hindi Istene.

Több puranák írják le, hogy egy lótuszból származik és Lord Vishnu köldökéhez kapcsolódik. Más puranák azt sugallják, hogy Shiva-ból származik, vagy annak aspektusaiból, vagy ő a legmagasabb Isten a hindu mitológia különböző változataiban. A Brahmát, az összes Istenséggel együtt néha a formális (nirguna) Brahman formájának (saguna) tekintik, a végső metafizikai valóságban a Vedanti Hinduizmusban.

Lakshmi

Lakshmi vagy Laxmi a gazdagság, szerencse és jólét hindu Istennője. Vishnu felesége és Shakti (energiája), a hinduizmus egyik legfőbb Istensége és a legfelsőbb lény a Vaisnavizmus hagyományában. Lakshmi szintén fontos istenség a dzsinizmusban és a Jain-templomokban.

Lakshmi szintén a buddhisták gazdagságának Istennője volt és a buddhizmus legrégebbi fennmaradt oszlopai és barlang templomaiban szerepelt. Tibet, Nepál és Délkelet-Ázsia buddhista szektainumain Vasudhara Istennő a Lakshmi hindu Istennő jellemzőit és tulajdonságait tükrözi apró ikonográfiai különbségekkel.

Lakshmi-t indiai művészetben ábrázolják elegánsan öltözött, prosperitást zuhanó aranyszínű nőként, bagolyként, mint jármű, jelezve a gazdasági aktivitás fontosságát az élet fenntartásában, a mozdulataiban, a munkában és a zavaros sötétségben uralkodó képességében. Tipikusan áll vagy ül egy yogin, egy lótuszállványon és a lótuszban tartja a kezét, a szerencse, az önismeret és a spirituális felszabadulás szimbolikáját. Az ő ikonográfiája négy kézzel mutat rá, amelyek az emberi élet négy célját képviselik, amelyek fontosak a hindu életmód szempontjából: dharma, kama, artha és moksha.

A cikk forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Lakshmi

Az Indiai Istenek bemutatója még mindig nem ért véget ezekkel a felsorolásokkal, lesz folytatása.

Fordította és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő


     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.


                                                                  Yana Jósnő és Rontáslevétel szakértő

Péter

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük