A loch nessi szörny nyomában

 

 

A loch nessi szörny nyomában

 

 

A Loch Ness-i szörny vagy másik nevén Nessie, vízi lény, amely állítólag Loch Ness-ban lakik a Skót Felföldön. Ez hasonlít más feltételezett tószörnyekhez Skóciában és másutt és gyakran úgy írják le, hogy nagy méretűek, hosszú nyakkal és egy vagy több ugrik ki a vízből. A teremtés iránti érdeklődés és meggyőződés változatos volt, mivel 1933-ban világméretű figyelmet kapott. A létezésének bizonyítéka anekdotikus, néhány vitatott fénykép és hangjelzés került csupán felszínre.

A lény általában a nyugati médiában jelenik meg, ahol sokféleképpen mutatják be. A tudományos közösség a Loch Ness-szörnyeteget biológiai alapon élő folklór birodalmaként tekinti, a megfigyeléseknek a csalások, a vágyódási gondolkodás és a világi tárgyak hamis azonosítása céljából.

1940-ben nevezték el a lényt Nessie-nek.

 

Eredet

Kép forrása: http://dujye7n3e5wjl.cloudfront.net/photographs/1080-tall/time-100-influential-photos-loch-ness-monster-21.jpg

A “szörny” szót állítólag 1933. május 2-án Alex Campbell, a Loch Ness vízügyi végrehajtója és egy részmunkaidős újságíró jelentette be a teremtménynek egy Inverness Courier-jelentésben. 1933. augusztus 4-én a Courier egy londoni George Spicer jelentést tett közzé, hogy néhány héttel korábban, miközben a tó körül jártak, felesége látta, hogy “a legközelebbi megközelítés egy olyan sárkányhoz vagy történelem előtti állathoz hasonlít, amelyet valaha láttam az élet “az úton az úton a zátony felé” az állat “a szájában. A levelek megjelentek a Courierben, gyakran névtelenül, akik az író, a családjuk vagy ismerősök, vagy emlékezett történetek miatt földi vagy vízi észlelést követeltek. A beszámolók elérték a médiát, amely “szörnyeteg halat”, “tengeri kígyót” vagy “sárkányt” ír le és végül a “Loch Ness-i szörnyeteg” -re telepedett le.

1933. december 6-án megjelent a Hugh Gray szörnyetegének első állítólagos fényképe a Daily Expressben, a skóciai miniszter pedig hamarosan elrendelte a rendőrséget, hogy megakadályozza a támadást. 1934-ben tovább fokozta az érdeklődést a “sebész fényképét”. Ebben az évben R. T. Gould kiadott egy beszámolót a szerző vizsgálatáról és az 193.3 előtti jelentésekről. Más szerzők azt állították, hogy észre vették a hatodik században is már a megjelenő szörnyet.

 

Történelem

Saint Columba (565)

A Loch Ness környékén található szörny legkorábbi jelentése egy Adomnán életében, amelyet a 6. században írtak Adomnán, Szent Columbian, ami szerint az ír események után egy évszázaddal írva Szent Columbian ír szerzetes a társai földjén maradt társaival, amikor találkozott a helyi lakosokkal, akiket a Ness mentén temettek el. Megmagyarázták, hogy a férfi úszni kezdett a folyóban, amikor egy “vízállat” megtámadta, ami megrántotta és víz alá húzta. Bár hajóval próbálták megmenteni, halott volt. Columba után küldték egy követőjét, Luigne moccu Minot, hogy ússzon a folyóba. A fenevad közeledett hozzá, de Columba feltette a kereszt jelét és azt mondta: “Ne menj tovább, ne érintsd meg az embert, menj vissza tüstént!” A lény megállt, mintha “kötelekkel húzódna” és elmenekült és Columba emberei és a Pictek köszönetet mondtak a csodáért.

A szörnyben hívők azt a történetet mondják a Ness mentén, ahelyett, hogy maga a az alap volna, bizonyítékként a lény létezésére már a hatodik században. A szkeptikusok megkérdőjelezik az elbeszélés megbízhatóságát, rámutatva, hogy a vadállatok története rendkívül gyakori volt a középkori hagiográfiákban és Adomnán meséje valószínűleg újra hasznosít egy közös motívumot, amely egy helyi mérföldkőhöz kapcsolódik. A szkeptikusok szerint Adomnán története független lehet a modern Loch Ness-szörny-legendájától és olyan hívők csatolják hozzá, akik meg akarják erősíteni következtetéseiket. Ronald Binns úgy véli, hogy ez a legsúlyosabb a szörny különféle állítólagos korai megfigyeléseiről, de az 1933 előtti minden más állítólagos észlelés kétségessé válik és nem bizonyítja szörny hagyományt ezen időpont előtt.

Forráshttps://en.wikipedia.org/wiki/Loch_Ness_Monster

 

Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)

 

 

 

 


 

     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


Giordana Fizz

 


Péter

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük