Kransekake, a norvég ünnepi torta

Kransekake, a norvég ünnepi torta

Hozzávalók

Tésztához: This is how the rings should look before baking.

  • 5 bögre mandula vagy mandulapor
  • 5 bögre porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • ¾ teáskanál sütőpor

Tetejére: 

  • 1 tojásfehér
  • 1,2 bögre porcukor
  • 2 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítés: Először készítse el a tésztát. A mandulát aprítsa össze a turmixgépben, amíg nagyon finom, puha lesz az állaga.  Adja hozzá a porcukrot és a sütőport, majd keverjük össze elektromos mixerrel vagy kézzel. Adjon hozzá négy tojásfehérjét, vagy annál többet, amíg a rugalmas és szilárd lesz a tészta. Takarja le a tálat műanyag fedővel és tegye be a hűtőbe néhány órára.

Kép és recept forrása: http://journalistasfood.tumblr.com/post/37387339050/kransekake-norwegian-cake

Ezután zsírozza/olajozza meg a kransekaker öntőformát olajjal. ( Ha nincs, akkor készítsen kézzel a sütitésztából külömböző nagyságú karikákat.) Szórjon rá lisztet, hogy majd könnyebben ki tudja venni a formából. Tegye a tésztát a formákba egy kis helyet elfoglalva, mivel nagyobb lesz sütéskor. Ha nincs hozzá formája, akkor gyűrűket készíthet kézzel a tészta görgetésével. Ez után süsse ki a gyűrű alakú süteményeket. Majd vegyen egy darab tésztát ki időben és ujjnyi vastag tésztákat készítsen, aiket bele tud tenni a sütőformába és kapcsolja össze a végeiket.Ha szabadon készíti a gyűrúket, akkor nézze meg közben, hogy illeszkedni fognak e egymásra a kép szerint fokozattasan kisebb tésztákat kapva. Süsse a gyűrűket a sütő közepén kb. 10-12 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

Ezután készítse el a tetejére a díszítést egy tojásfehérjével és 1,25 bögre porcukorral. Tegye bele a tojásfehérjés cukrot egy cukrászzsákba, amiből ki tudja nyomni. Ezután helyezze a tortakarikákat egymásra nagytól felfelé  kicsikig és tegyen rá a cukoros tojásfehérjéből a rétegekre, hogy megtapadjanak egymáson.

Végül díszítse ízlés szerint színes piros – zöld – fehér stb. cukormázzal cikcakk alakban, cukorkákkal, gyönygyökkel, ahogy szeretné.

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket!

Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)


     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

2 thoughts on “Kransekake, a norvég ünnepi torta

    1. Én is kipróbálom idén. Biztos, hogy a mandulaliszt különleges ízt fog adni neki. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük