Jamaikai grillezett padlizsán

Hozzávalók a padlizsánhoz:

  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1/4 teáskanáll All spaces (mindenes – vegys fűszerkekeverék)
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (nálunk erőspaprikát lehet használni helyette)
  • 1/2 teáskanál tengeri só és fekete bors vegyesen
  • 2 evőkanál friss kakukkfű
  • 4 gerezd darált vagy apróra vágott fokhagyma
  • 1 evőkanál friss reszelt gyömbér
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1/4 bögre tamari szósz vagy kókuszos aminos szósz (vagy szójaszósz)
  • 2-3 evőkanál kókuszcukor vagy juharszirup (lehet több is ízlés szerint)
  • 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj (vagy szőlőmag vagy avokádóolaj plusz a grillezéshez is)
  • 3 szár zöldhagyma vagy mogyoróhagyma (vékonyra elszeletelve)
  • 1 közepes serrano vagy habanero paprika vékonyra elszeletelve és kimagozva (erőspaprikával helyettesíthető)
  • 1 nagyméretű padlizsán (vagy 2 kisebb)


Hozzávalók a szószhoz:

  • 1/4 bögre vega babrbecue szósz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál szőlőmag vagy olívaolaj
  • 1 evőkanál kókuszcukor vagy juharszirup
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 csipet tengeri só és őrölt bors
  • 1 szár zöldhagyma (vékonyra szeletelve)
  • 1 csipet cayenne-bors (chipős chilliparika fűszerként)


Elkészítés: Egy kis tálban keverje össze a fahéjat, a koriandert, a fűszereket, a cayenne-t, a sót, a borsot, a kakukkfüvet, a fokhagymát, a gyömbért, a citromlevet, a tamari-t, a kókusz cukrot, a kókuszolajat, a zöldhagymát vagy a mogyoróhagymát és a serrano / habanero paprikát.
Kóstolja meg ízeszítse, ha még kell több tamari szósz hozzáadásával a sóssághoz, citromlével a savassághoz, friss fűszernövényekkel a földes ízért, kókuszcukorral az édességhez, erőspaprikával a csípősséghez vagy a fokhagymával.
Szeletelje fel padlizsánokat függőlegesen (hosszában) 1/2 hüvelyk szeletekre és bőven kenje be páccal mindkét oldalát egy kenőecsettel.


Melegítse fel a grillt vagy grillezőt közepes hőmérsékletűre és enyhén olajozza meg, hogy a padlizsán ne ragadjon le. Amint forró lesz, grilleze meg a padlizsánokat mindkét oldalon kb. 3-5 percig.
Közben készítse el mártást/szószt babrbecue mártással, citromlével, olajjal, kókusz cukorral /juharsziruppal, gyömbérrel, sóval, borssal, hagymával és cayenne-borssal és egy kicsit keverje össze habverővel. Kóstolja meg és szükség esetén fűszerezze.
A roston sült padlizsánt tálalja rizzsel, vagy karfiolos rizzsel vagy mártásal és friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel vagy zöldhagymával.

Ford. és szerk.: Somogyi Diána

Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük