Nemrut-hegy – Törökország (I. rész)

Nemrut vagy Nemrud (törökül: Nemrut Dağı; kurd: Çiyayê Nemrûdê; örmény: Նեմրութ լեռ) egy Törökország délkeleti részén fekvő 2,144 méter magas hegy, ami a csúcstalálkozóra emlékeztet, ahol számos nagy szobor látható felállítva, ami királyi síremlék a Kr. e. 1. századból.

Hely és leírás

Néhány szobor a Nemrut-hegy csúcsa közelében helyezkedik el.
A hegy Kahtától 40 km-re északra fekszik, Adıyaman közelében. Kr. E. 62-ben Antiochus I. Theos of Commagene király a hegy tetején, egy síremléket épített, amelyet hatalmas, 8–9 méter magas (28–30 láb) szobrok követtek, két oroszlán, két sas és különféle görög, örmény és Perzsa Istenek, mint pl. Zeusz-Aramazd (vagy Oromasdes, a zoroasztriai Istennel, Ahura Mazda-val együtt), Hercules-Vahagn, Tyche-Bakht és Apollo-Mihr-Mithras. Ezeket a szobrokat egyszer ülték fel, minden isten nevét rájuk írva. A szobrok fejeit bizonyos helyeken eltávolították a testükből és most szétszórva vannak a helyszínen.

A fej (különösen az orr) károsodásának mintája arra utal, hogy szándékosan sérülést okoztak rajtuk az ikonoklazmus következtében. A szobrokat nem állították vissza eredeti helyzetükbe. A helyszínen kőlapok is vannak megőrizve, a dombormű alakokkal, amelyekről azt gondolják, hogy nagy frízet képeztek. Ezek a táblák Antiochus őseit ábrázolják, köztük örményeket, görögöket és perzsakat.

Ugyanazok a szobrok és ősök, amelyek az egész helyszínen megtalálhatók, megtalálhatók a helyszínen lévő tumuluson is, amely 49 méter magas (161 láb) és 152 méter (499 láb) átmérőjű. Lehetséges, hogy a laza kőzet gátját úgy építették meg, hogy megvédjék a sírokat a rablóktól, mivel minden ásatás gyorsan befejeződik. A szobrok görög stílusú arcvonásokkal bírnak, ám örmény ruházat és frizura jellemzi.

Az ilyen szobrok elrendezését a hierothesion kifejezés ismeri. Hasonló megállapodásokat találtak a Nymphaios-i Arsameia-ban, Mithridates I Callinicus, az Antiochus atya apjától.

Képek és cikk forrása: Wikipédia ( https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Nemrut )

Ford. és szerk.: Somogyi Diána

Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük