A Cigánykártya története

 

A Cigánykártya története

 1 rész 
Ősi eszköz

A jóslás cigánykártyával teljes egészében a szimbólumok értésén, ismeretén, olvasásán és alkalmazásén alapult. Az ősi cigánykártyákon nem voltak feliratok, csak és kizárólag képek. Annyira ősi eszköz ez, hogy jóval megelőzte a nyomtatás korát: a jósok saját kezűleg készítettek el saját paklijaikat.

Etnológus kutatók szerint egy-egy ilyen lap akár 600 szimbólumot is tartalmazott, két-három lap összevetése több millió kombinációt is jelenthetett ezek vonatkozásában. Ezen együttállások megfejtése ezek szerint valóban intuíciót és tiszta érzékeket kívánt.
2.rész

A kártyalapok

Napjaink cigánykártya néven forgalmazott paklijai tulajdonképpen “hamisítványok”: egy Bijou nevű híres jósnő hagyatékában talált pakliból az örökösök találomra választottak ki 36 lapot, ezeket a képek alapján feliratokkal látták el, majd ezt kezdték el nyomtatásban terjeszteni. A kártya egzotikuma, illetve a cigányok „imidzse” a kártyavetés terén a hátára vette a paklit, amely aztán világszerte elterjedt.

A lapok feliratozása a kártya lényegének és az azt megalkotó nép emberi jellegzetességeinek mond ellent, hiszen behatárolja és lecövekeli annak jelentését, megköti a fantáziát, elárulja az intuíciót és megöli a szimbólumokat.

Akit valóban érdekel az ősi jóslás cigánykártyával, az felirat nélküli paklit keressen, aki  pedig azt szeretné, hogy amit a praxisában végez jóslás cigánykártyával valóban autentikus legyen, az megrajzolja a saját pakliját.

 

 3 rész

Miért a romák lettek Európa jósai?

A cigányok a szegény réteghez tartoztak. Így a közép és felső körök titkai nem kerültek veszélybe ha velük jósoltattak. Hiszen ahhoz, hogy választ kapjanak egy – egy élethelyzetre kérdést kellett feltenniük. Már ez leleplező lehetett volna számukra. A romák vonzereje abban is rejlett, hogy kívülről látták a jósoltató társadalmi helyzetét, miközben ők maguk nem voltak kiszolgáltatva nekik. Ezáltal őszintén tudtak válaszolni a feltett kérdésekre.

 

4.rész

Napjainkban

Előfordult, hogy a jóslás cigánykártyával egyházi üldöztetés alatt állt. Hosszú és méltatlan mellőzés után a cigánykártya megbecsülése és szerepe helyreállni látszik. A pszichológusok, valamint a racionalitás térnyerése visszahúzódóban van, a hagyományok újjáélednek, a jóslás cigánykártyával ismét egy ezoterikus, intim, egzotikus közeg, amely egyszerre teszi lehetővé a titkok terheinek a letevését, valamint a kapcsolatteremtést a természet azon erőivel, amellyel a kevésbé racionális népek még szorosabb kapcsolatban állnak.

 

Írta: Marica Jósnő 

 

 

 

 

 

 

Szerkesztette: Somogyi Diána

 


 

Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés?

Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


 

Marica Jósnő

 


 

Zahra Boszorkány Jósnő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük