Miért együnk paradicsomot?

 

Miért együnk paradicsomot?

    A paradicsom az egyik legismertebb konyhai zöldségfélénk. Azt, hogy gyógynövényként is hasznos talán még kevesen tudják.
Ennek a szép piros zöldségnek rengeteg hasznos tápértéke és élettani hatása is van szervezetünkre. Már a színe is vidámságot és a nyár hangulatát sugározza felénk.
  Megtalálható benne a B1, B2, C-vitamin, kálium, amelynek a vízhajtó hatását is köszönheti, magnézium, kalcium, vas, foszfor, cukor, citromsav, almasav, és sok más ásványi anyag is.
Ennyi vitamin és ásványi anyag kevés zöldségben található meg egyszerre.
    A paradicsom fogyasztásával szervezetünk tisztul, a benne található rostok hatására.
A kisebb paradicsomokban általában több a C-vitamin, mint a nagyokban, így ezeket érdemes megvásárolni. Ha nem kapunk szép érett paradicsomot, akkor sincs gond, mert a boltban kapható 100%-os paradicsomlé tartalmazz minden ásványi anyagot és vitamint, ami a paradicsomban megtalálható. A nyári paradicsom dömpingben érdemes nagyobb mennyiséget beszerezni, és ha van elég hely a hűtőszekrényben lefagyasztva eltenni, mert a vitaminok itt is megmaradnak
Ismerjük meg a paradicsom gyógyhatásait.
Emésztést segítő
Oxálsav tartalma hozzájárul az emésztés serkentéséhez, a gyomorsav túltengés panaszaitól is könnyedén megszabadít.
Emésztési zavarok, illetve székrekedések esetén bátran alkalmazzunk egy kis paradicsomot, meglepő hatást érhetsz el vele!
Bőrproblémákra
Tisztítja a bőrt, égések esetén pedig csillapítja a sérült területet.
Különféle bőr panaszok orvoslására használják kenőcs formájában.
Gombák, kelések, fekélyek tisztítására, kezelésére is alkalmas.
Másnaposságra
Egy átbulizott éjszaka után bizony sokak szenvednek a mellékhatásoktól, egy jéghideg paradicsomlé ilyenkor csodákra képes! A-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a májat.
Gyulladásos megbetegedések
Legyen az külső vagy belső gyulladás a paradicsom mindkettőre gyógyírt hoz. Csökkenti a reumás, ízületi fájdalmakat, nehezen gyógyuló sebeknek is segít a regenerálódásban!
Sejtfiatalító hatás
Likopin tartalmának köszönhetően fiatalítja a sejteket, erősíti és megvédi őket. Akiknek sok likopin van a bőrében, azok kevesebb ránccal rendelkeznek. Ennyit megér a fiatalságunk, csak egy kis paradicsomot kell ennünk érte!
Amire vigyázz ha paradicsomot veszel!
 A paradicsomot nyár közepétől érdemes beiktatni étrendünkbe, mert a kora tavaszi paradicsomok, amelyek üvegházban nevelkedtek, sajnos tele vannak mesterséges műtrágyákkal, és ízük sem hasonlít a nyári érett paradicsom zamatára.
Írta: M.Borbála
Szerk.: Somogyi Diána

Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés?

Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


Haniel Jósnő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük