Helyek hazánkban, ahová érdemes ellátogatni

 

Helyek  hazánkban, ahová érdemes ellátogatni

1. Aggteleki cseppkőbarlang
     Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország  negyedik 1985 -ben alapított nemzeti parkja.
Kimondottan a geológiai értékek védelmére alakult meg. Mindazonáltal a területén sok védett növény – és állatfaj is előfordul. Az Aggteleki cseppkőbarlang  hazánk egyik UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI védelme (1995) alatt álló nevezetessége.
      Az Aggteleki-cseppkőbarlang  járatait a befolyó vizek tágították oldó hatásukkal és a vízzel besodort kavicsok pusztító munkájával. A mészkőrepedésekbe beszivárgó és a víznyelőkön keresztül bejutó víz barlangi patakként évezredek alatt folyosókat, óriási termeket hozott létre. A patak Jósvafőnél a bővizű Jósva-forrásban bukkan a felszínre.
2. Bazaltorgona Somoskőn és a vár
       Szlovákia területén helyezkedik el a somoskői vár a magyar-szlovák határon. A vár északi oldalán láthatjuk  a bazaltorgonát. A csaknem 500 méteres tengerszint feletti magasságban található somoskői várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny bazaltoszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el. A bazaltorgona a szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény része is egyben. A szlovák-magyar határon áll a Somoskői vár.
 3. Egerszalók sódombja
       A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvízű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész. A lerakódás évről évre növekszik és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszokcsipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatai.
4. Rudabányai bányató
      A rudabányai bányató közel 60 méteres mélységével jelenleg hazánk legmélyebb állóvize.
Rudabányai bányató
5. Repceföldek a Bakony lábánál
Repceföldek a Bakony lábánál
6. Kaptárkő, Szomolya

kaptárkövek, olyan sziklavonulatok, amelyek oldalaiba a régmúltkorok emberei fülkéket  faragtak.  A bükkaljai riolittufa területen jelenleg 73 kaptárkövet ismerünk 471 fülkével.

Kaptárkő, Szomolya

 

7. Tihanyi levendulás

A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy levendulaültetvénye. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula, neves gyógynövényszakértő telepítette az első levendulás ültetvényt. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. A 60-as évektől aztán t a világhírű tihanyi levendulás pusztulásnak indult. A területen 1986-n újraindult a levendulatermesztés. Közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten.

Tihanyi őslevendulás

 

8. Molnár János-barlang

A Budapest II. kerületében található barlangJózsef-hegy alatt található, és Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere. Ez a Lukácsfürdő forrásbarlangja, de innen nyeri vizét a Malomtó is.

1982 óta fokozottan védett természeti képződmény .

 

9. Alcsúti hóvirágmező

Az Alcsúti Arborétum majdnem 70 hold terjedelmű, a Vérteshegység lábánál elterülő természetvédelmi terület.. Az arborétum magját József nádor egykori kastélyának parkja képezi. Az Alcsúti Arborétumban az ország legnagyobb egybefüggő, gyönyörű hóvirágmezeje várja virágszönyegével a látogatókat. A több mint 2 hektáron elterülő virágözön egyedülálló látvány, időjárástól függően február közepétől március közepéig csodálható meg.

 

10. A Káli-medence és Hegyestű

Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között magasodó Hegyestű. Innen  figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét.

A Káli-medence és Hegyestű

11. Ilona-völgyi vízesés
      Az Ilona-völgyi-vizesésMagyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga. A felső hasadékból vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból. A Mátrában találjuk.
12. Kazár riolittufa

Az egyedülálló geológiai képződmény a világon alig több mint hat helyen figyelhető meg. A riolittufa felszíne növényzet nélküli, mélyen barázdált. Mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta.

 

13. Szalajka-völgy

A Szilvásváradon végződő, magashegységi jellegű Szalajka-völgy a Bükk hegység egyik legszebb, a kirándulók számára legjobban kiépített része.  A Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. A Szalajka-patakot karsztforrások  táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 m hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

 

14. Rám-szakadék

A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Magyarország egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatunk. A szakadékban található vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb. Az összegyűlt csapadékvizek mély völgyeket faragtak a hegyek oldalába.A szűk, meredek falakkal határolt szurdokvölgy bemutatja a különböző vulkáni rétegeket.

Írta: M. Borbála

Szerk.: Somogyi Diána


   

    Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


Péter Jós

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük