Pastelón, tradicionális étel Puerto Rico-ból
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olaj
- 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma szétpasszírozva
- 1/3 bögre apróra vágott zöldpaprika
- 2 szál koriander apróra vágva
- 1/3 teáskanál anatto por vagy paszta
- 1 1/2 doboz darált hús (marha vagy sertés)
- 1 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál fekete őrölt bors
- 1 teáskanál oregano
- 1/2 teáskanál (római) kömény
- 1 evőkanál kapribogyó
- 1/3 bögre szeletelt olívabogyó
- 2 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál apróra vágott Californiai paprika (vagy tv paprika, ha a másik nincs)
- 1/2 bögre paradicsomszósz
- 1/2 bögre olaj a sütéshez
- 3 db. banán, aminek már feketedik – barnul a héja. Szeletelje fel a banánokat.
- 2 db. elvert tojás
- 1 csomag fagyasztott hosszú zöldbab
Elkészítés: Melegítsen fel a serpenyőben 3 evőkanál olajat közepes lángon, adja hozzá a vörös hagymát, pirítsa meg egy kicsit, majd tegye hozzá a fokhagymát, paprikát, koriandert és az annatto port vagy szósz és 1 percig folyamatos keverés közben süsse meg.
Tegye bele a marha/sertés húst és süsse át a pürével minden oldalról, míg átsül. Keverje bele a sót, borsót, oregánót és köményt, majd főzze további 1 percig.
Keverje össze a kapribogyókat az olívabogyókkal és mazsolákkal és a paprika darabokkal, majd öntse a serpenyőben a szószhoz és húshoz és főzze az egészet egybe kb. 2 percig folytonos keverés közben.
Vegye le a serpenyőt a gázról, tegye félre az étellel együtt. Öntsön 2 bögre olajat egy nagy serpenyőben és tegye bele a banánszeleteket. Kb. 1 percig süsse át mind a két oldalukat, míg barnulni kezdenek és kiszedésnél tegye papírtörlőre.
Egy kenyérsütőbe vagy kisebb tepsi aljába tegye bele végig a banánszeleteket, kissé fedve egymást, majd óvatosan tegye rá a húsos öntetet és egyenletesen oszlassa el a tetejét. Helyezze rá egyenletesen a zöldbabot egymás mellé, majd rá a banánkarikákat. Kenje be tojással és folytassa a rétegek ráhelyezését zöldbabbal, majd banánnal és ismét kenje be tojással.
Süsse meg előmelegített sütőben 350 °-on 25-30 percig, amíg a teteje átsül.
hagyja hűlni 20 percig, majd tegyen az asztalra egy tálcát, amire ráteheti fejjel lefelé az ételt, kiborul a formából és óvatosan lasagna szerű kockát tud belőle vágni.
Jó étvágyat!
Recept forrása: http://thelatinkitchen.com/r/recipe/pastelon
Ford. és szerk: Somogyi Diána (Yana Jósnő)
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.
Leave a Reply