Hagyományos ír pásztor pite
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 tálca (50 dkg) darált marhahús
- 1 db. nagy vöröshagyma finomra vágva
- 3-4 db. sárgarépa finomra vágva
- 1 bögre fagyatott zöldborsó – cukorborsó
- 3 -4 finom apróra vágott friss kakukkfű
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
- 1 üveg vörösbor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
- 1 tyúkhúsleves (lehet kockából is)
- 1 nagy mennyiségű burgonyapüré (kb. 1 l vagy 6 bögre, friss vagy maradék)
- 1 db. felvert tojás
- reszelt parmezán sajt (ízlés szerinti mennyiség)
Elkészítés: Melegítse elő a sütőt 200 – 400 °-osra.
Pirítsa meg a sárgarépát az olívaolajban, míg kezd átsülni, puhulni. Ez után adja hozzá a hagymát és pirítsa 1-2 percig, majd jöhet hozzá a hús. Ízesítse borssal és kakukkfűvel. Süsse át az egészet, amíg pirulni kezd és ha kell, öntsön hozzá még olajat.
Adja hozzá a vajat és a cukorborsót. Szórja meg egy kis liszttel és keverje át csomómentesre, simára.
Tegye bele a paradicsompürét, bort és a Worcestershire szószt. Vegye le kisebbre a gázt és tegye bele a tyúkhúslevest. Hagyja tovább főni, amíg az állaga kezd sűrűsödni, húsos mártást kap. Kóstolja meg, kell e még fűszerezni.
Vegye le a gázról az ételt és öntse bele egy kivajazott tepsibe.
Helyezze a burgonyapürét a tetejére. Próbálja meg egyenletesen, majd a burgonyapürét kenje be tojással egy ecset segítségével és szórja meg a tetejét reszelt parmezán sajttal.
Tegye a sütőbe és süsse kb. 20 percig. Akkor lesz jó, amikor a teteje szép aranybarna lesz.
Tálalja friss, ropogós kenyérrel és mártással.
Jó étvágyat!
Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.
Leave a Reply