Le Grand Cimetière Port-au-Prince “Vodou” temetője

 

               

                       Le Grand Cimetière Port-au-Prince “Vodou” temetője

 

 

A cikk feldolgozás alapján készült egy amerikai újságíró cikkje alapján, aki ellátogatott Haitira, hogy megismertesse másokkal is a “vodou” temetőt.

A Grand Cemetery, vagy a “Grand Cimetière” Port-au-Prince egy gyarmati korszak temetkezési helye közel a város központjához, bebörtönözve a déli dombok árnyékában. A 19. század fordulóján nyílt meg a Haiti francia temető és azóta több tízezer sírkövet foglal magába.

Amikor a földrengés 2010-ben sújtott le Haitira, itt több mint egynegyed millió otthont pusztított el a fővárosban , de a temető régebbi vas- és kőszerkezete túlélte nagyrészt épségben. Hamarosan a város hajléktalanai elindultak menedékhelyet keresni a temetőben. Sírokat törtek fel, hogy csontokat és rongyokat húzzanak ki, hogy takarót és helyet teremtsenek a gyerekeknek.

Ma a Grand Cimetière a főváros legszegényebb és leginkább kétségbeesett közösségének otthona  és pontosan ezek a körülmények között, a halál és a kétségbeesés között, a régi népi babonák virágoznak.
De itt nagyobb jelentőségű, mert a haiti vodou olyan vallás, amely a halálban lenyűgöz. Rituáléi gyakran csont- és testtöredékeket igényelnek, a legerősebb átkok pedig az áldozat ősei maradványainak felhasználásával jönnek létre. A város temetőjét már akkor tekintették a vodou energiaházának és most, mint egy kopott város, vízváros lett.

 

Egy fa a Le Grand Cimetière-ben, vodou babákkal és ajánlatokkal díszítve.

Haiti Grand Cemetery 3

Haiti nagy temető 3 A magasabb sír felett két férfi ült a kőre csendes beszélgetésen. A meleg ellenére bőrdzseki volt rajtuk, egy ember egy lapos sapkát viselt, a másik pedig borotvált fejjel és mezítlábasan. Felmásztam, hogy csatlakozzak hozzájuk és ideges Bonjourt köszöntem. A haitiak abbahagyták a beszélgetést, megfordultak, hogy rám nézzenek és mindketten beugrott elsmosolyodtak.
– Byenveni – mondta a sapkás, egy egyszerű üdvözletet a haiti kreol nyelvjárásból és a barátja nevetett. Ekkor láttam a fa jelentőségét.

Árnyékolva a szemem a nap ellen közelebbről megvizsgáltam a fa törzsét. Volt rajta a alakok, a kis tárgyak egészen a kéregbe szegeződtek. Babák. Vörös és fekete ruhadarabokból álló Vodou varázslatok, amelynek a hagyományról olvastam, mindegyiknek tartalmaznia kell a szőrszálakat és fontos,  őseinek sírjaiból vett csontokat.
Még magasabbra emelkedett a fa, emberi koponyák kupolái kitörtek, mint a kéregből származó szénhidrátok. Ezeket is feltehetően levették a sírról és a fa kérgére szegezték ; de emlékezet, védelem vagy pszichikai támadás céljából nem mondhatom, hogy láttam bármit. Már egy kicsit megrázott a látvány, amikor leugrottam a sírkőből.

A magasabb ágakban az emberi koponyákat a kéregre szegezték.

 

A sötétkék fekete kereszt felemelkedett egy jelöletlen sírból, egy egyszerű ikon, amely foltokkal és titkos írásokkal borítotakt. Ahogy néztem, egy kis csoport fizetett, hogy  tiszteletüket tegyék – áldozatokat ajánlottak fel a kereszt előtt, Haiti Grand Cemetery 7miközben egyfajta mantrát motyogtak.

– Le Baron – mondta Sidney. Báró Samedi.

Azok számára, akik nem ismerik a haiti vodou panteont, báró Samedi az alvilág uralmának tekinthető. A halott lágája, a guédé vezetője pedig tipikusan úgy tűnik, öltözékéről és csontvázas arcáról  ázas arcával és felső kalapjával.

 

 

Egy sírhely, ahova valaki beköltözött a földrengés után:

Rags and bones spill out of broken tombs.

 

Szétdőlt, roncsolódott sírok:

Haiti Grand Cemetery 22

 

This damaged crypt sits over a deep grave, now filled with murky water.

 

Képek és cikk forrása: http://www.thebohemianblog.com/2015/04/haitian-vodou-port-au-prince.html

 

Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)

 


 

    Úgy érzi, hogy semmi sem sikerül? Szerencsétlenség, kudarcok teszik tönkre az életét? Keresse RONTÁSLEVÉTEL SZAKÉRTŐINKET, akik legjobb tudásuk szerint segíteni fognak Önnek és megszabadítják a rontástól, átoktól és negatív blokkoktól.

 

 


 

 


 

Zahra Boszorkány Jósnő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük