Görög moussaka recept

Görög moussaka recept

Recept és kép forrása: http://www.mygreekdish.com/recipe/mousakas/

Alap hozzávalók 8 személyre: 

  •  6 db.padlizsán
  • növényi olaj (a padlizsán sütéséhez)

Hozzávalók a húsmártáshoz:

  • 750 dkg darált marhahús vagy bárány
  • 2 db. vörös hagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 db. nagy apróra vágott paradicsom, aminek vékonya héja
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 pohár vörösbor
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 db. babérlevél
  • egy csipetnyi fahéj vagy egy fahéjrúd
  • 1/4 bögre olívaolaj

Hozzávalók a béchamel mártáshoz:

  • 900 ml tej
  • 120 dkg vaj
  • 120 dkg liszt
  • egy csipetnyi szerecsendió
  • 2 db.  tojássárgája
  • 100 dkg Parmigiano-Reggiano sajt

 Elkészítés: A görög moussaka recept elkészítése a padlizsán elkészítésével kezdődik.

Hámozza meg a padlizsánt és vágja szeletekre, 1 cm vastagságúra kb. Sózza meg és tegye bele a padlizsánokat szűrőbe fél órára.
Alaposan öblítse le a padlizsánokat. Hagyja megszáradni, majd süsse ki sok olajban, hogy ellepje a padlizsánkarikákat. Süsse addig, míg szép színe lesz. Ha elkészült, tegye papírtörlőkre, hogy felszívják az olajat.

Készítse elő a moussaka húsmártását.

Melegítsen fel egy nagy serpenyőt közepesen hőmérsékletűre és öntse bele az olívaolajat. Keverjük össze az apróra vágott hagymát és tegye a serpenyőbe, süsse, amíg puha és enyhén színtelen lesz. Keverje hozzá a fokhagymát, a paradicsompürét és a darált húst egy fából készült kanállal és szárítsa meg. Öntse bele a vörös bort és várja meg, amíg elpárolog. Adja hozzá a konzerv paradicsomot, a cukrot, egy csipetnyi fahéjat, 1 babérlevelet és egy jó csipet sóval és borssal fűszerezze. Forralja fel, majd vegye le a gázt kisebbre és párolja fedő nélkül kb. 30 percig, amíg a legtöbb lé elpárolog.

Készítse el el a moussaka béchamel mártást.

Vegyen elő egy nagy serpenyőt és olvassza fel benen a vajat közepes lángon. Adja hozzá a lisztet folyamatosan kevergetve a paszta elkészítéséhez. Öntse bele a melegített tejet és folyamatosan kevergesse és tartsa kis lángon.A mártás be fog sűrűsödni és a folyamatos keveréstől nem lesz csomós. Vegye le a serpenyőt a gázról és keverje bele a tojássárgáját, a sót, a borsot, egy csipetnyi szerecsendiót és a reszelt sajtot. Gyorsan keverje hozzá a tojást is.

Tegye össze a moussaka-t.

Ehhez a moussaka recepthez nagy sütőedényre/tepsire van szükség (kb. 20 × 30 cm). A serpenyő alját és oldalát rétegezze ki padlizsánnal. Öntse rá a húsos mártást egyenletesen és egyengesse ki. Adja hozzá egy második réteget a padlizsánnal, tetejét a béchamel mártással és simítsa ki egy simító keverőkanállal.

Szórja meg reszelt sajttal és süsse a musaka-t előmelegített sütőben 180-200 ° C-on kb. 60 percig, amíg a teteje világosbarna színű lesz. Annak ellenére, hogy nagyon kemény lesz…… várnod kell arra, hogy a moussaka lehűljön, mielőtt darabokra vágná.

Tálalja a Moussaka-t egy kellemes frissítő görög feta salátával és egy pohár borral.

 Jó étvágyat!

Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)


      Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.


Giordana Fizz


Péter

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük