Görög töltött padlizsán recept (Melitzanes Papoutsakia)

Hozzávalók:
- 5 db. padlizsán
- 500 dkg darált marhahús
- 1 db. nagy vöröshagyma apróra vágva
- db. 2 finomra vágott fokhagyma
- 1 pohár vörösbor
- 2,3 – 3 dl-es bögrére való apróra vágott paradicsom vagy paradicsomlé
- 1 fahéjrúd
- 1 kanál oregánó
- 100 dkg reszelt kefalotyri vagy bármilyen kemény sárga sajt
- olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors
- 2-3 teáskanál aprított petrezselymet
A burgonyapüréhez:
- 4 db. nagy főtt burgonya
- 50 dkg tej
- 1 evőkanál vaj
- 2 db. tojássárgája
A béchamel mártáshoz:
- 100 dkg lisztet
- 100 dkg vaj
- 900 ml tej
- 2 db. tojássárgája
- egy csipetnyi szerecsendió
Elkészítés: Vágja félbe a padlizsánt és keresztben is. Szelje el a padlizsánt és helyezze egy szűrőbe körülbelül fél órát. Mossa meg a padlizsánokat sok vízben és szárítsa meg papírtörlőkendőkkel.
Melegítse fel a sütőt 200 ° C-osra. A padlizsánszeleteket sózza, borsozza és öntsön rá olívaolaj cseppeket. Helyezze a padlizsánt héjával a sütő aljára, amibe előzőleg sütőpapírt tett. Süsse a padlizsánt 40 percig, amíg megpuhult.
Készítse el a húsmártást is. Pucolja meg és szeletelje fel a hagymát és a fokhagymát. Tegye egy nagy serpenyőbe közepes hőmérsékleten, majd adjon hozzá olívaolajat és a hagymát. Párolj/süsse, amíg meg nem puhul. Keverjen össze a fokhagymát és párolja meg.
Vegye nagyobb hőmérsékletűre a gázt és adja az ételhez a darált marhahúst. Párolja vörösborral és hagyja a gázon 1-2 percig. Keverje össze hozzá a konzerv paradicsomot, a fahéjrudat, egy csipetnyi cukrot, az oregánót és a fűszereket. Forralja fel, majd a gázt vegye le, párolja kis lángon kb. 30 percig, amíg a legtöbb levele el nem párolog. Végül adjon hozzá 1-2 maréknyi reszelt sajtot, apróra vágott petrezselymet és keverje össze.
Készítse el a béchamel mártást a görög töltött padlizsánra.
Használjon egy nagy serpenyőt amiben megolvasztja a vajat alacsony közepes hőmérsékletű gázon. Tegye bele a lisztet folyamatos keverés közben. Öntsön hozzá meleg tejet egyenletesen kevergetve. Tartsa a sütögetőben az ételt. Ha a mártásnak még sűrűsödnie kell, tartsa a gázon alacsony hőmérsékleten kell folyamatos keverés közben.
Vegye le a serpenyőt a tűzhelyből, keverje töltelékhez a tojássárgáját és fűszerezze, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval. Gyorsan keverje össze, hogy a tojás ne kapja össze a mártást.
Ha úgy dönt, hogy rétegesen teszi ezeket padlizsánokat tört burgonyával, forralja fel a burgonyát forró vízben 10-15 percig, amíg megpuhul. Adja hozzá egy mixerben, a tejet, a vajat, a tojássárgáját, a frissen őrölt fekete borsot és keverje össze finomra.
Tegye a padlizsánt a rétegesen a tepsibe, a padlizsán héjával lefelé. Szedjen ki némi húst, hogy helyet csináljon a töltéshez. Szórja meg a padlizsánt néhány reszelt sajttal és kanállal tegye bele hús mártásos darabokon. Tetejére kerül a béchamel mártás vagy burgonyapüré és reszelt szórja meg reszelt sajttal.
Süsse 180 ° C-on 20 percig, amíg szépen színe lesz.
Tálalja ezt a finom görög töltött padlizsánt előételként vagy főételként, egy szép görög salátával és néhány ropogós kenyérrel.
Jó étvágyat!
Ford. és szerk: Somogyi Diána
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

Giordana Fizz