Hagyományos Soutzoukakia recept (görög sült fasírtok paradicsommártásban)

Hozzávalók a húsfasírtokhoz (soutzoukakia):
- 800 g marhahús
- 4 gerezd fokhagyma darált – fokhagyma nyomóval kinyomva
- 2 tojás
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/4 bögre olíva olaj
- 5 szelet száraz kenyér és száraz vagy 1 bögre zsemlemorzsa
- só és frissen őrölt bors
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 3 bögre paradicsomlé
- 1 db. vöröshagyma felaprítva
- 1 bögre vörösbor
- 2 gerezd foghagyma darálva vagy fokhagymakinyomóval
- 1 evőkanál paradicsompüré/paszta
- olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- só és frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál kömény
- 1 db. babérlevél
- 2 evőkanál zöld olívabogyó kimagozva ízlés szerint
Elkészítés: A soutzoukakia elkészítéséhez vegye elő össze az összes hozzávalót és hagyja a hűtőben a keveréket 1 órán át. Formázzon belőle hosszúkás rudakat és sekély olajban süsse közepes lángon aranybarnára.
A soutzoukakia paradicsomszósz elkészítéséhez sózzuk meg a hagymát olívaolajban. Adja hozzá a szeletelt fokhagymát és 3-4 percig süsse, amíg a hagyma megpuhul. Adja hozzá a bort, a paradicsomlevet, a cukrot, a köményt, a paradicsompürét, a babérlevet és sózza, borsozza frissen őrölt fekete borssal. Forralja fel és párolja, amíg a mártás besűrűsödik.
Tegye hozzá a sült / grillezett soutzoukakia-t (húst) a paradicsomszószba és finoman keverje össze, ügyelve arra, hogy ne törje a fasírtokat össze. Hagyja 15 percig lassú lángon főzni, hogy, a fasírtok átvegyék a paradicsomszósz ízét.
Tálalja a soutzoukakia-t (sült húsgombócot), mindig forrón, rizzsel vagy burgonyapürével és sok paradicsomszósszal.
Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.