Tradicionális gyros Görögországból

Hozzávalók a sertés gyros-hoz:
- 1 sertéspecsenye csíkokra vágva
- 1 fokhagyma apróra vágva
- 1/2 vörös hagyma szeletelve
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál vörösbor ecet
- 1 evőkanál oregáo
- kakukkfű
- rozmaring
- 1/2 teáskanál méz
A tzatziki mártáshoz:
- 1 db. uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 egy csésze extra szűz olívaolaj
- 500 g joghurt (natúr)
- 1-2 tbsp vörösbor ecetet
- só és frissen őrölt bors
Felszolgálás:
- 4 db. pita kenyér
- 1 db. vöröshagyma szeletelve
- 1 db. paradicsom szeletelve
- sült burgonya ízlés szerint némi saláta
Elkészítés: A souvlaki recept elkészítéséhez először készítse el a sertés gyros-t. Tegye egy nagy tálba a hússzeleteket, a fokhagymát, a vöröshagymát, 3-4 evőkanál olívaolajat, 1-2 evőkanál vörösbor ecetet, néhány kakukkfüvet, néhány rozmaringot és keverjük össze a fakanállal vagy kézzel. Nyomja össze az összetevőket, hogy minden íz összeérjen és adja hozzá a 1/2 teáskanál mézet. Csomagolja be a tálat és tegye be a hűtőbe. Hagyja a marinálni/pácolódni a hűtőben legalább 2 órán át, mielőtt használja (ideális esetben hagyja az éjszakát).
Egy forró nagy, nem tapadós serpenyőbe tegye bele a pácolt összetevőket és mindegyik oldalon süsse 1 percig, amíg szép ropogós lesz kívül és belül puha.
A sertés gyros tzatziki szósz elkészítéséhez öntsön egy mixerbe az olívaolajat és a fokhagymát és turmixolja addig, amíg a fokhagyma fel nem hígul (ne hagyjon nagyobb fokhagymát). Tegye egy nagy tálba az uborkát, a sót só és a borsot, öntse fel és hagyja félre téve 10 percig.
Csomagolja össze a reszelt uborkát egy papírtörlőkendőn vagy konyharuhán és szorítsa rá, hogy felszívja felesleges levet. Egy tálba adjon hozzá az uborkát, a fokhagyma keveréket és olajat, a joghurtot, 1-2 vörösbor ecetetet, sót és borsot és keverje össze. (Ez a recept 5-6 adagot tartalmaz, tárolja a hűtőszekrényben mindig hideg.)
Használjon sütőkefét mindkét oldalán a pita kenyér olajozására, sózza, borssal és szórja meg oregánoval. Helyezze egy nagy serpenyőt (fejjel lefelé) , tegye rá a pita kenyeret a tetejére és süsse előmelegített sütőben 250 ° C-on kb. 1 percig.
A sertéshúst általában szeletelten teszik bele minden szendvicsbe.
Tálalja tányziki mártással a pita kenyereket és a tetejét a sertéshússal, néhány vörös hagymával, néhány szeletelt paradicsommal és csomagolva.
Egy könnyebb változat a tzatziki mártást helyettesíteni friss joghurttal vagy mustármártásban és majonézes mártással.
Jó étvágyat!
Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

