Tradicionális gyros Görögországból

 

 

                                        Tradicionális gyros Görögországból

 

 

Kép és recept forrása: http://www.mygreekdish.com/recipe/souvlaki-with-gyros-wrapped-pita-breads-with-pork-and-tzatziki-sauce/

Hozzávalók a sertés gyros-hoz: 

  • 1 sertéspecsenye csíkokra vágva
  • 1 fokhagyma apróra vágva
  • 1/2 vörös hagyma szeletelve
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál vörösbor ecet
  • 1 evőkanál oregáo
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 1/2 teáskanál méz

 

A tzatziki mártáshoz:

  • 1 db. uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 egy csésze extra szűz olívaolaj
  • 500 g joghurt (natúr)
  • 1-2 tbsp vörösbor ecetet
  • só és frissen őrölt bors

 

Felszolgálás: 

  • 4 db. pita kenyér
  • 1 db. vöröshagyma szeletelve
  • 1 db.  paradicsom szeletelve
  • sült burgonya ízlés szerint némi saláta

Elkészítés: A souvlaki recept elkészítéséhez először készítse el a sertés gyros-t. Tegye egy nagy tálba a hússzeleteket, a fokhagymát, a vöröshagymát, 3-4 evőkanál olívaolajat, 1-2 evőkanál vörösbor ecetet, néhány kakukkfüvet, néhány rozmaringot és keverjük össze a fakanállal vagy kézzel. Nyomja össze az összetevőket, hogy minden íz összeérjen és adja hozzá a 1/2 teáskanál mézet. Csomagolja be a tálat és tegye be a hűtőbe. Hagyja a marinálni/pácolódni a hűtőben legalább 2 órán át, mielőtt használja (ideális esetben hagyja az éjszakát).

Egy forró nagy, nem tapadós serpenyőbe tegye bele a pácolt összetevőket és mindegyik oldalon süsse 1 percig, amíg szép ropogós lesz kívül és belül puha.

A sertés gyros tzatziki szósz elkészítéséhez öntsön egy mixerbe az olívaolajat és a fokhagymát és turmixolja addig, amíg a fokhagyma fel nem hígul (ne hagyjon nagyobb fokhagymát). Tegye egy nagy tálba az uborkát, a sót só és a borsot, öntse fel és hagyja félre téve 10 percig.

Csomagolja össze a reszelt uborkát egy papírtörlőkendőn vagy konyharuhán és szorítsa rá, hogy felszívja felesleges levet. Egy tálba adjon hozzá az uborkát, a fokhagyma keveréket és olajat, a joghurtot, 1-2 vörösbor ecetetet, sót és borsot és keverje össze. (Ez a recept 5-6 adagot tartalmaz, tárolja a hűtőszekrényben mindig hideg.)

Használjon sütőkefét mindkét oldalán a pita kenyér olajozására, sózza, borssal és szórja meg oregánoval. Helyezze egy nagy serpenyőt (fejjel lefelé) , tegye rá a pita kenyeret a tetejére és süsse előmelegített sütőben 250 ° C-on kb. 1 percig.

A sertéshúst általában szeletelten teszik bele minden szendvicsbe.

Tálalja tányziki mártással a pita kenyereket és a tetejét a sertéshússal, néhány vörös hagymával, néhány szeletelt paradicsommal és csomagolva.

Egy könnyebb változat a tzatziki mártást helyettesíteni friss joghurttal vagy mustármártásban és majonézes mártással.

 

 Jó étvágyat!

 

Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)

 

 

 

 

 


 

     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


 

Anita Jósnő: http://afenykuldottek.hu/2017/09/02/anita-josno/

 


 

Csillagfény Jósnő: http://afenykuldottek.hu/2017/08/04/5095/
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük