Kransekake, a norvég ünnepi torta
Hozzávalók
Tésztához:
- 5 bögre mandula vagy mandulapor
- 5 bögre porcukor
- 4 tojásfehérje
- ¾ teáskanál sütőpor
Tetejére:
- 1 tojásfehér
- 1,2 bögre porcukor
- 2 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítés: Először készítse el a tésztát. A mandulát aprítsa össze a turmixgépben, amíg nagyon finom, puha lesz az állaga. Adja hozzá a porcukrot és a sütőport, majd keverjük össze elektromos mixerrel vagy kézzel. Adjon hozzá négy tojásfehérjét, vagy annál többet, amíg a rugalmas és szilárd lesz a tészta. Takarja le a tálat műanyag fedővel és tegye be a hűtőbe néhány órára.
Ezután zsírozza/olajozza meg a kransekaker öntőformát olajjal. ( Ha nincs, akkor készítsen kézzel a sütitésztából külömböző nagyságú karikákat.) Szórjon rá lisztet, hogy majd könnyebben ki tudja venni a formából. Tegye a tésztát a formákba egy kis helyet elfoglalva, mivel nagyobb lesz sütéskor. Ha nincs hozzá formája, akkor gyűrűket készíthet kézzel a tészta görgetésével. Ez után süsse ki a gyűrű alakú süteményeket. Majd vegyen egy darab tésztát ki időben és ujjnyi vastag tésztákat készítsen, aiket bele tud tenni a sütőformába és kapcsolja össze a végeiket.Ha szabadon készíti a gyűrúket, akkor nézze meg közben, hogy illeszkedni fognak e egymásra a kép szerint fokozattasan kisebb tésztákat kapva. Süsse a gyűrűket a sütő közepén kb. 10-12 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
Ezután készítse el a tetejére a díszítést egy tojásfehérjével és 1,25 bögre porcukorral. Tegye bele a tojásfehérjés cukrot egy cukrászzsákba, amiből ki tudja nyomni. Ezután helyezze a tortakarikákat egymásra nagytól felfelé kicsikig és tegyen rá a cukoros tojásfehérjéből a rétegekre, hogy megtapadjanak egymáson.
Végül díszítse ízlés szerint színes piros – zöld – fehér stb. cukormázzal cikcakk alakban, cukorkákkal, gyönygyökkel, ahogy szeretné.
Jó étvágyat és kellemes ünnepeket!
Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.
Ez agyon jó. Ès igazán könyű. Mandula liszttel is kèszíthetem?
Én is kipróbálom idén. Biztos, hogy a mandulaliszt különleges ízt fog adni neki. 🙂