Krémes kelbimbók Norvég recept alapján
Hozzávalók:
- kb. 1 kg közepes méretű kelbimbó
- 2 evőkanál vaj
- 3 nagy mogyoróhagyma megpucolva és kockákra vágva
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál Marsala bor
- 1/2 bögre tej
- 1/2 bögre főzőtejszín
- 11/2 púpos bögre felaprított sajt, mint pl. a Gruyere, Cheddar sajt, vagy amit szeret
- só és bors ízlés szerint
- csipet frissen reszelt szerecsendió
- friss kakukkfű levelei körethez
Elkészíté: Kapcsolja be a sütőt 375°-osra.
Mossa le a kelbimbókat szárával együtt. Vágja félbe. Ha nagy csírái vannak, akkor negyedelje őket.
Egy nagy fazék sós vízet forraljon fel és tegye bele a kelbimbókat 3-4 percre. Cserélje ki a vizet jég hideg vízre, ebbe kerüljenek a kelbimbók, hogy megmaradjon a színe és ne főjön szét. Akkor lesz jó, amikor kihülnek és csöpögnek.
Olvasszon fel vajat egy serpenyőben és kb. 5 percig áztassa bele a . Adja hozzá a lisztet és főzze kevergetve egy percig, ne pirítsa meg. Öntse bele a Marsala bort és jól keverje össze. Főzze még egy percig, amíg a bor fel nem szívódik.
Adja hozzá a tejet és a krémet és habverővel – kézi mixerrel keverje simára sütésnek megfelelő állagúra. Vegye le a gázról és keverje össze a sajt felolvasztott kupacát, amíg teljesen megolvad. Adja hozzá a szerecsendiót, a sót és a borsot.
Tegye bele a kelbimbókat a sajtmártásba és jól keverje össze. Vegyen elő egy 8×10-es sütőtálat.
Lazán fedje le fóliával és süsse 30 percig, amíg buborékol. Szórja utána rá a megmaradt fél bögre sajtot és tegye a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad. Végül szórjon friss kakukfüvet a tetejére tálalás előtt.
Jó étvágyat!
Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)
Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.
Leave a Reply