Shango, az afrikaiak Villám Istene

 

 

Shango, az afrikaiak Villám Istene

 

Representação de Xangô MN 01.jpg
Kép és cikk forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Shango

Történelm: Jakuta a Oyo harmadik Alafinja, Oranmiyan és Ajaka után.  Jakuta jólétet hozott az Oyo Birodalomra. Mason professzor mítoszos története a hősök és a királyok szerint, akinek békés testvére, az Ajaka, Jakuta (azaz valaki, aki harcolt a kövekkel) erőteljes és erőszakos uralkodó volt. Hét éven át uralkodott, amelyet folyamatos kampányai és sok csatája jellemeztek. Az ő uralkodása véget ért hirtelen egy villámcsapás miatt. Három felesége volt: Oshun hercegnő, Oba hercegnő és Oya hercegnő. Az Oyo-birodalom a XIX. században megfogyatkozott, ami a Fulani és a Fon népének rabszolgává tételéhez vezetett. Közülük sokan követték Shango Istent és az Isten tisztelete az Újvilágban is viágzik.

Yorubalandban Sango-ot imádják a hét ötödik napján, azaz tiszteletet tartottak, amelyben Ojo Jakuta-nak nevezték. A rituális imádatok közé tartozik a guguru, a keserű kóla, az àmàlà és a gbegiri leves, valamint a Bata dobja is. Shango Istennek az egyik legfontosabb dolog az, hogy a vörös ruhát imádják az emberek éppúgy, ahogy azt mondják, hogy ő is rajongott a vörös ruhákért, amíg élt.

 

Ford. és szerk.: Somogyi Diána (Yana Jósnő)

 

 

 


 

     Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

 


 

Yana Boszorkány Jósnő

 


 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, szöveg

Evita Asztrológus Jósnő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük