Nemrut-hegy – Törökország (II. rész)

Ókori történelem


Amikor a szeleucid birodalmat BC-ben 190-ben legyőzték a rómaiak a magnézia csata során, szétesni kezdett és új királyságokat hoztak létre a területén a helyi hatóságok. A Commagene, az egyik szeleucid utódállam, elfoglalta a földet a Taurus-hegység és az Eufratus között. A Commagene állam kultúrák széles skálájával rendelkezik, így vezetőjét Kr. E. 62-től 38-ig – Kr. E. 38-ban Antiochus I. Theos-ban el hagyta, hogy sajátos dinasztikus vallási programot folytasson, amely nemcsak az örmény, görög és perzsa Istenségekre, hanem Antiochusra és családjára is kiterjedt. Ez a vallási program valószínűleg Antiochus kísérlete volt, hogy egyesítse multietnikus királyságát és megóvja dinasztia tekintélyét.

Antiochus támogatta a kultuszot, mint a boldogság és az üdvösség terjesztõjét. A Nemrud-hegy sok romja Commagene császári kultuszának emlékműve. A kultusz legfontosabb területe I. Antiochus sírja volt, amelyet mészkőből készített kolosszális szobrok díszítettek. Annak ellenére, hogy a császári kultusz nem sokkal Antiochus után tmaradt fenn, számos utódjának saját sírjaik voltak, amelyeket a Nemrud-hegyre építettek. Az Nemrud-hegy körül az év kb. Felét hó borítja, amelynek hatása növeli az időjárást, ami részben a szobrokat tönkretette.

A modern történelem


A helyszínt 1881-ben feltárták Karl Sester, egy német mérnök, aki felmérte az oszmánok szállítási útvonalait. Az elsőt 1947-es látogatása után. Theresa Goell az életét a területre szentelte és 1954-ben kezdte meg a kampányokat. A későbbi ásatások során nem sikerült feltárni Antiochus sírját. Ennek ellenére továbbra is úgy gondolják, hogy ez temetkezési hely. A szobrokat, amelyek mind “fejjel le vannak állítva”, nem állították helyre eredeti állapotukba.

Világörökség része


1987-ben az UNESCO a Nemrut-hegyet világörökség részévé tette. A turisták általában áprilistól októberig látogatják a Nemrutot. A közeli Adıyaman város népszerű hely az autós- és buszos kirándulásokhoz és onnan helikopterrel is lehet utazni. Vannak olyan éjszakai túrák is, amelyek Malatyából vagy Kahtából indulnak.


Képek és cikk forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Nemrut

Ford. és szerk.: Somogyi Diána

Nem találja a szerelmet, vagy úgy érzi, hogy rátalált az Igazira, de nem tudja, hogy kölcsönös e az érzés? Ne éljen kétségek között! HÍVJA MOST országunk legjobb jósait az oldalon és választ kap minden kérdésére.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, szöveg

Yana Boszorkány Jósnő és Tanító

A képen a következők lehetnek: 1 személy
Evita Asztrológus Jósnő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük